Kui lasta organismil öösel paastuda, lülitub teie keha taastu­mis­režiimile, korrigeerides nii veresuhkru taset ja põletades ladustatud rasvu. Kes oleks võinud seda arvata? Hämmastav. Seda nimetatakse perioodiliseks paastuks ja see toimib. See ei ole dieet, vaid lihtsalt söömismuster.

Naistele sobilik maksimaalne öise paastumise aeg on 14–15 tundi, meestele 16 tundi. Mina lasen organismil puhata 15 tundi ja see sobib mulle suurepäraselt. Miks? Me elame söömisele orienteeritud ühiskonnas. Me sööme kogu aeg ega tee mõistlikke pause. Aga tegelikult peaks, meie keha vajab neid.

Öist aega on lihtne kasutada perioodiliseks paastuks. Paastumine alandab insuliinitaset, suurendab hormoonitaset ja kasvatab norepinefriini nime kandva ajukemikaali kogust – see kõik aitab keharasvu lagundada ja energia­kasutust hõlbustada.

Seetõttu kiirendab lühiajaline paast ainevahetust lausa kuni 14% ja aitab teil põletada veel rohkem kaloreid. Paastumine on suurepärane viis organismi taaskäivitamiseks.

See ei ole sugugi raske — suurema osa ajast te ju magate nagunii. Mina paastun sel kombel iga öö, välja arvatud need juhud, kui seltskondlik elu tahab elamist. Nendel puhkudel võtan vabalt ja alustan järgmisel päeval uuesti otsast peale.

Te võite ju arvata, et ärkate hommikul näljasena nagu hunt ja tormate karjudes külmkapi juurde, aga tegelikult ei ole see üldse nii. Pigem vastupidi. Kas pole imelik?

Mina käitun nii: ma söön hommikust kell 10, lõunat umbes kahe ajal ja õhtusööki kell kuus. Kuna nii jääb toidukordade vahele vähem tunde, ei tunne ma kiusatust vahepeal süüa. Kui mõnel päeval tunnen end eriti näljaselt, siis haaran ehk mõne näksi — pähkleid, juustu, köögivilju või isetehtud suhkruvabasid maiustusi.

Ööpaastu ajal — õhtul seitsmest hommikul kümneni — joon õhtupoolikul rohelist teed ja hommikul kanget kohvi.

Olen avastanud, et kehale sellise puhkeperioodi andmine on äärmiselt kasulik, sest mu enesetunne on märkimisväärselt paranenud. Ma ei näe põhjust sellest loobuda — ei lühemas ega pikemas perspektiivis. See meeldib mulle.