Kui sinu sooviks on kaalust alla võtta või tervislikult süüa, siis peaksid sööma sageli ja regulaarselt. Kõige lihtsam on seda teha, kui sööd kolm põhitoitu ja lisaks vähemalt ühe vahepala. Nii ei veni söögikordade vahe pikemaks kui kolm kuni neli tundi ja see tagab veresuhkru stabiilsema taseme kogu päeva vältel.

Veresuhkru kõikumine

Miks see stabiilne veresuhkur üldse nii tähtis on? Liiga suures koguses või valet tüüpi süsivesikute söömisel ning ebaregulaarne söömine mõjutavad veresuhkru taset. See põhjustab halva enesetunde, kaalutõusu või -seisaku, ainevahetuse aeglustumise ning võib mõjutada ka keha hormonaalset tasakaalu. Kaalulangetaja peaks ennekõike tähelepanu pöörama sellele, et veresuhkru tase oleks võimalikult ühtlane ning ei esineks suuri tõuse ega järske langusi.

Õhtul tekkiv söögiisu

Räägin sulle ühe loo. Elas kord Pille, kes soovis kaalust alla võtta. Hommikuti oli tal alati kiire ja ei jõudnud enamasti korralikku hommikusööki süüa. Enne lõunasööki jõi ta vahepalaks mõne kange kohvijoogi, et veidigi energiat saada. Lõunasöögiks haaras naine midagi kiiret kohalikust sööklast või vahel ei söönud üldse. Kui Pille viimaks väsinuna koju jõudis, siis sõi ta valimatult kõike, sest tuju oli halb ja söögiisu meeletu. Kas Pille lugu tundub sulle tuttav? Esiteks, kohvi ei sobi päevaseks vahepalaks. Teiseks, õhtust söögiisu saab vähendada regulaarse ja tervisliku toitumisega.

Vahepala valimine

Nii nagu iga toidukord, peab ka vahepala sisaldama valku, süsivesikuid ja rasva. Sellepärast ei saa näiteks tass kohvi või mahlajook hea vahepala alla minna. Näiteks kui vahepala sisaldab vaid süsivesikuid, siis võib see tekitada veel suurema nälja ja isu rohkemate süsivesikute järele. Liigne suhkur meie toidus on üheks peamiseks kaalu- ja terviseprobleemide põhjustajaks. See tähendab, et vahepalaks ei sobi ka küpsised, magus müslibatoon või moosisai.

Ideaalne vahepala

Järgnevalt toon välja viis varianti, mis on ideaalsed snäkina söömiseks. Kogused olenevad sinu praegusest kaalust, aktiivsusest ja kaloraažist.

  • riisigalett juustuga
  • banaan ja mandlid
  • kohupiim marjadega
  • jogurt õuna ja kaneeliga
  • kodujuust värske kurgi ja tomatiga

Vahepala söömine tagab sulle parema energiataseme terve päeva vältel – nii oled oma tegemistes produktiivsem, jõuad ka trenni teha ja võtad kaalust alla.

Allikas: FitCat