Viimaste aastate jooksul on meediast läbi jooksnud palju erinevaid dieete. Populaarseimad on seni olnud Atkins, GI ja LCHF. Kuid neid kõiki seob üks nüanss: süsivesikute tarbimist tuleb piirata ning peamiselt toitutakse valgust ja rasvast.

Ehk kui arst soovitab Sul oma vöökohale kogunenud rasvaga midagi ette võtta, siis on võimalik seda märkimisväärselt vähendada juba kuu ajaga.

Hiljutise uurimuse kohaselt on dieedid kõige efektiivsemad neile, kes soovivad kiiresti vabaneda kõhule kogunenud rasvast. Teadlased usuvad, et sel teadmisel on suur mõju paljude haiguste ravile nagu näiteks diabeet, insuliiniresistentsus ja rasvmaks.

Uuringu käigus jälgiti 18 osalejat, kes kõik kannatasid rasvmaksa all. (Rasvmaks on haigus, mis tekib suurtes kogustes või pidevalt alkoholi tarvitavatel inimeste. Neil hakkab maksarakkudesse kogunema rasva, aga nähtavad sümptomid puuduvad, mistõttu tavaliselt inimene seda ise ei märka.) Pooled osalejatest olid süsivesikutevaesel dieedil ning teise poole menüü oli vähendatud kalorihulgaga. Katse kestis kaks nädalat.

Süsivesikuvaese dieedi grupp vähendas süsivesikute tarbimist päevas 20 grammini, mis vastab umbes ühele väikesele banaanile, seitsme päeva jooksul. Järgmise seitsme päeva jooksul läksid nad üle sügavkülmutatud toidule, mis oli valmistatud vastavalt nende individuaalsele sobivusele.

Grupp, kelle kalorite hulk oli piiratud, said 14 päeva jooksul spetsiaalset toitu. Naiste kalorite arv oli 1200 kcal/päevas ja meestel 1500 kcal/päevas.

Kahe nädala pärast uurisid teadlased spetsiaalse masinaga kõigi katsejäneste rasvmaksa. Need, kes sõid vähem süsivesikuid olid olnud edukamad kui need, kes vähendasid vaid päevast kaloraaži.

Muide, kõik uuringus osalejad võtsid kahe katsenädala jooksul alla keskmiselt 3,7 kilogrammi.

Lõpetuseks tuleb siiskis tõdeda, et uuringu tulemused ei anna vastust küsimusele, miks vähendas piiratud süsivesikutega menüü rasvmaksa kogust rohkem kui piiratud kalorsusega toitumine.

Meeles tuleb pidada ka seda, et siinkohal ei olnud tegemist pikaajalise uuringuga ja seetõttu ei saa tohiks teha pikaajalisi järeldusi.

Kuid oluline on teada, et kehakaalu vähendamine on kõige efektiivsem viis vähendada rasvmaksa, mis on maksakahjustuse kõige esimene staadium.