Mäletate oma esimest kokkupuudet spordiga?

Jah, mäletan, et kooli kehalise kasvatuse tunnid olid kõike muud kui meeldivad. Sportimine ja liigutamine ise oleks meeldinud, aga asi oli õpetajates, kes ei olnud tol ajal kuigi motiveerivad. Mul on meeles üks hetk, kui üritasin üle kitse hüpata, aga jäin sinna peale kinni. Õpetaja karjus mulle selle peale, et saan ühe ning ma ei ole väärt mitte midagi! Sel hetkel mõtlesin, et inimene, kes õpetab teisi, peaks olema neile eeskujuks ning kindlasti ei tohiks tal olla sellist suhtumist.

Hoolimata sellest või just tänu sellele, olete täna ise treener?

Just nii. Lõpetasin põhikooli kehalise kasvatuse hindega 1, seda vist paljud treenerid öelda ei saa. Mul on olnud väga palju probleeme seljaga. Mingil hetkel hakkasin mõtlema, mida ma teen, kui olen 80-aastane. Olen väikesest peale tahtnud elada hästi kaua, tervelt ning täisväärtuslikult. Arstid ütlesid lapsest saati, et ma pean paratamatult õppima valudega elama. Ainult üks kiropraktik soovitas — hakka jooksma ja väldi jõutrenne. Kuna mulle polnud jooksmine kunagi meeltmööda olnud, siis otsustasin, et proovin ikkagi jõutreeningut. Sellest ajast peale olen elanud ilma ühegi valuta. Liikumine on väga palju aidanud.

Millal otsustasite treenerina tööle hakata?

Sellest on 2-3 aastat tagasi. Kuna olin juba 4-5 aastat käinud jõusaalis, hakkasid inimesed minu käest nõu küsima ja see oli hea tunne. Mulle on alati meeldinud teisi inimesi aidata ja ma mõtlesin, et miks mitte seda päriselt teha. Läksin kooli. Mul on kõrgharidus kultuuriteaduses, olen alati olnud huvitatud kunstist, kuid treeneritööni viisid mind kursused ja koolitused, mida korraldavad erinevad alaliidud. Olen püüdnud nüüd aasta-aastalt oma taset tõsta.

Milline on nende aastate jooksul ette tulnud emotsionaalseim muutus mõnes treenitavas?

Mul on hetkel üks klient, keda olen treeninud maikuust alates, nädalas kolm korda. Ta tuli minu juurde, olles läbinud maovähendusoperatsiooni ning pidanud väga palju nägema vaeva oma tervise ja toitumisega. Ta soovis vormi saada. Kui ta meile Revalisse tuli, ei saanud ta teha praktiliselt mitte midagi — kükid, väljaasted, hüppamised, kõhulihaste harjutused, need kõik olid tema jaoks kindel „ei“.

Kuu aega tagasi jooksis ta esimest korda üle viieteistkümne aasta ja tal olid pisarad silmis. See oli emotsionaalselt väga ülev hetk! Nüüd on tal plaan maratonile minna. Ta on väga sihikindel inimene, kes nüüdseks teeb juba kõike, on palju elurõõmsam ja tervem kui alguses! See näitab väga selgelt, mida liikumine inimesega teeb.

Ometigi suhtuvad inimesed kergekäeliselt rohtude võtmisesse. Olete ise elav näide valude käes piinlevast inimesest, kes seljatas valud spordiga. Kuidas julgustada inimesi, kellel on mure tervisega, miks ja kust alustada?

Kui mõelda, kui palju läheb raha rohtude peale, siis see on ainult loogiline jätk. 90% inimesi, kes võtavad rohtu, saaks oma olukorda liikumisega parandada. Esimesi märke näevad inimesed juba paari kuuga. Ole järjepidev, treeni need paar kuud treeneriga ja sa näed tulemusi! Tulemused ise motiveerivad edasi liikuma. Ma pole näinud veel inimest, kes loobuks kui on tulemusi näinud. Mõelge, millised te olete 80-aastasena või kas te üldse olete. Minu jaoks on väga oluline elada kaua ja kogeda kõike hea tervise juures.

Meil on olemas ka tugitreeneri programm. Tulete klubisse ja kõigepealt räägite treeneriga. Mul on kliente, kes teavad minu lugu ning nad tulevad selle tõttu minu juurde konsultatsioonile, sest ka neil on samasugused probleemid. On hämmastavalt palju inimesi, kes võtavad hommikusöögiks 10-20 tabletti, mis ei ole okei. Nad tulevad räägivad enda murest ning me saame vaikselt pihta hakata. Kui aga inimene on juba otsustanud spordiklubisse tulla, siis esmane konsultatsioon on väga oluline, seal paneme paika, millise trenniga me alustame. Võibolla peame alguses üldse muutma midagi toitumises ja lihtsalt jalutama hakkama. See ei ole kohe drastiline sajaprotsendiline muutus mida sa oma eluga teed, need on väikesed sammud, mida tuleks muuta ja see ei ole nii raske kui inimesed arvavad. Kui inimene elab valudes ja tahab neist lahti saada, siis kõige kergem viis on tulla kohale ja mured ära rääkida. Loomulikult suunan nad kõigepealt arsti juurde kui nad ei ole seda ise juba teinud, sest ma olen siiski treener. Aga ma leian, et ka arstid võiksid inimesi suunata rohkem liikuma.

Milliseid trenne te annate?

Ma annan personaaltreeninguid, erinevaid jõusaalitreeninguid, TRX, selg-tuhar, striding, CXWORK, saunajooga ja neid tuleb ajaga juurde.

Annate ka saunajooga tunde?

Keha tuleb harmooniliselt arendada. Kuna paindumine on mul alati kehv olnud, siis see tundus mulle endale ka põneva väljakutsena. Meie kõigi kehad on üles ehitatud ühtmoodi. Vajame jõudu, vastupidavust, painduvust. Keha peab olema tasakaalus, selles peab valitsema harmoonia. Kuna ma annan väga palju jõutreeninguid, siis eesmärk oli lisada kõrvale midagi rahulikumat, mis parandaks liigeste liikuvust. Tänapäeva inimestel on istumisest õlavööde nii kinni ja see on üks osa, millega seal tunnis tegeleme. Saunajooga on kasulik ja lõdvestav ning ma teen seda selleks, et inimesi aidata ning probleemile lahendust pakkuda.

Milline näeb välja teie enda tervislik päev?

Minu päevad on erinevad, kuna tööpäeva pikkused varieeruvad. Keskmine päev näeb välja selline, et ärkan kella 8 paiku, söön kella 9 paiku kaks võileiba singi ja kurgiga, kaks praemuna ja võtan kõrvale päris palju salatit. Mu toitumises on väga palju rohelist, värvilist, köögivilju, liha ja kala. Seejärel lähen Revalisse tööle, kella 10 — 11 paiku teen ära enda trenni, siis alustan tugitreeneri konsultatsioonitundidega, teen koormustestid ja kehaanalüüsid. Kella 17 paiku algavad rühmatreeningud, mis kestavad kella 21ni. Kell 22-23 lähen magama, sest minu jaoks on uni väga oluline, ma ei ohverda une arvelt mitte midagi. Kui midagi tuleb ära teha, teen seda hommikul ning lähen selle võrra varem magama. Minul ei ole sellist asja, et tõusen hommikul üles ja olen väsinud. Une kvaliteet mõjutab tööd, tuju ja eluviisi. Olen oma toitumisega terve elu tohutult vaeva näinud, ma ei ole see inimene, kes võib süüa palju ja midagi ei juhtu. Kui olen vähe maganud, siis on järgmisel päeval meeletu isu ja selle vältimiseks tuleb piisavalt magada.

Algajale — kuidas alustada?

1. Konsulteeri treeneriga — see on kõige olulisem.

2. Visualiseeri seda, mida sa päriselt tahad ja mis on sinu eesmärk.

3. Ole realistlik, sa ei saavuta kõike kohe ja praegu.

4. Alusta rahulikult ja mõõdukalt. Nädalas 5-6 trenni ja sajaprotsendiline toitumise muutmine ei ole see, millega jõuad kaugele.

5. Ole positiivne!