Kui võtta aluseks idee, et kõik kalorid on võrdsed, siis võiks see iganenud idee isegi vilja kanda. Rasvad sisaldavad üheksa kalorit grammi kohta, samas kui süsivesikud ja valgud kõigest neli kalorit grammi kohta. Süües vähem rasva, tarbid vähem kaloreid ja kaotad kehakaalu. On nii? Päris nii lihtne see siiski ei ole. Idee, et kõigil kaloritel on ühesugune mõju kehakaalule ja ainevahetusele, on üks püsivamaid toitumismüüte, mis kahjuks ainult toetab ülekaalulisuse teket.

Laborikatsetes on kahtlemata kõik kalorid võrdsed. Kuid meie kehas valitsevad tingimused ei ole samad, nagu laboris — keha on keeruline mitmel tasandil omavahel seotud organism, mis täidab samaaegselt tuhandeid erinevaid kohustusi. Toit ei ole lihtsalt kalorid või energiaallikas — see on informatsioon, mis mõjutab iga bioloogilist funktsiooni meie kehas. See võib „sisse lülitada” tervist mõjutavaid või haiguseid põhjustavaid geene. Toit mõjutab meie hormonaalsüsteemi, ajukeemiat, immuunsüsteemi ja seedimise mikrofloorat. See tähendab, et võid hakata kogu oma keha tervist mõjutama juba järgmise toidukorraga.

Rasvarohke dieet võib ainevahetust kiirendada

Tervislike rasvade tarbimine aitab paremini kehakaalu kontrolli all hoida, kui range kalorite lugemine ja rasvavabad dieedid. Ühe teadusuuringu põhjal võib kindlate tingimuste korral rasvarikas dieet hoopis kehakaalu langetada, läbi ainevahetuse kiirenemise. Madala rasvasisaldusega süsivesikuterohke toitumine tekitab järsu insuliinitaseme tõusu, mis omakorda aeglustab ainevahetust ja soodustab rasva ladestumist kõhupiirkonda.

Harvardi teadlased uurisid Dr David Ludwigi juhtimisel nelja aasta vältel erinevat tüüpi toitumise mõju kehakaalule ülekaaluliste noorte inimeste peal. Omavahel võrreldi madala rasvasisaldusega, madala glükeemilise indeksiga ja väga madala süsivesikutesisaldusega dieetide mõju. Olenemata süsivesikute, valkude ja rasvade sisaldusest oli erinevate dieetide kalorsus sama. Leiti, et energia kulutamine isegi puhkeolekus oli madala süsivesikutesisaldusega dieedi puhul kõige kõrgem ning rasvavaese toitumise puhul kõige madalam. Samuti paranesid mitmed teised rasvade ainevahetusega seotud verenäitajad. Selle uuringu puhul on oluline välja tuua, et erinevaid toitumise viise prooviti sama inimese puhul. Nii on võimalik vältida võimalust, et inimeste loomuomane erinevus ainevahetuse kiiruses mõjutab uuringu lõpptulemust.

Ülekaalu põhjustavad pigem liigsed süsivesikud

Tänapäeval on peamiseks ülekaalu põhjustajaks hoopis liigne süsivesikute, eriti suhkru, tarbimine. Suhkur ja rafineeritud süsivesikud põhjustavad veres järsu insuliinitaseme tõusu. Insuliin suunab üleliigse suhkru kiiresti ümbertöötlemisele ja rasvarakkudesse salvestamisele. Samas tekib terves kehas aja jooksul insuliiniresistentsus — sama suhkrukogusega toime tulemiseks on vaja toota aina enam ja enam insuliini, kõhunääre kurnatakse välja ning tekib II tüübi diabeet.

Oluline on aga meeles pidada, et mitte kõik rasvad ei ole tervisele soodsa mõjuga. Sinu rasvarakkude bioloogiat mõjutab kõige rohkem söödava toidu kvaliteet. Kiirtoidus sisalduvad rasvad on hoopis teistsuguse mõjuga su kehale kui kvaliteetsed rasvad. Eelista täisväärtuslikku võimalikult vähe töödeldud toitu, väldi rafineeritud süsivesikuid ning söö piisavalt kiudaineid ja tervislikke rasvu — näiteks avokaadot, kookosõli, oliiviõli, pähkleid ja seemneid.

Allikas: Telegram