Teatavasti on kohvi ergutav toime tänu võlgu selles sisalduvale kofeiinile. Üksikasjadesse laskumata võib öelda, et kofeiin blokeerib hormoon adenosiini lõõgastavat toimet. Tänu selle rahustava hormooni pidurdamisele on tulemuseks töövõime tõus, tähelepanu kontsentreerumine ja hea tuju. See kohvi omadus ei tekita kindlasti vaidlusi. Aga kas kohv ikka vabastab liigsetest rasvadest? See on juba kahtlane.

Kofeiini jõud ja nõrkus

Tõepoolest võib kofeiin kergelt pidurdada liigsete kilode kogumist või aktiviseerida kaalu kaotuse protsessi. Mille arvelt see siis toimub?

Isu vähenemine. Tänu insuliini tootmise kiiruse pidurdamisele, hoiab kohv tagasi näljatunnet. Vahetult pärast magustoitu joodud kohv blokeerib soovi süüa veel tükike magusat.
Kalorite põletamine. Kofeiin stimuleerib termogeneesi, see tähendab organismi poolt soojuse ja energia tootmist, seega kiirendab ainevahetust. Suureneb ka rasvhapete oksüdeerumine ja nende väljaviik rasvkudedest.

Kofeiini uuringud aga jätkuvad ning tegelikult on teadlastel rohkem küsimusi kui vastuseid. Seetõttu pole ka kohvi kasutamine kilode kaotamise eesmärgil veel soovitatav.

Ohtlik doos

70-kilone inimene võib tarvitada kõige rohkem 500 mg kofeiini ööpäevas. Vastasel juhul võib tekkida kerge ärrituvus, arteriaalse vererõhu tõus, unetus, iiveldus jms. Potentsiaalne tõenäosus ületada doosi tekib selle arvelt, et on välja kujunenud sõltuvus kofeiinist (igapäevaste keskmiste annuste tarvitamisel). Sel juhul alaneb kofeiini efekt. Vahel ei anna see aga enam üldse tunda.

Oodates imet

Viimastel aastatel oodatakse imelist kaalulangust rohelise kohvi abil. See pole midagi muud kui tavalise kohvi praadimata oad. On tekkinud rida uurimusi, mis kinnitavad selle rasva põletavat efekti. Eeldatakse, et efekt tekib rohelises kohvis sisalduva klorogeenhappe tõttu.

Roheliste võit. Rohelises kohvis sisalduva klorogeenhappe tase on mitmeid kordi kõrgem kui mustas kohvis, kuna viimase kuumtöötlemise tõttu selle kogus väheneb. California Ülikooli andmetel sisaldab 1 g rohelist kohvi 34,4 – 41,6 mg klorogeenhapet. Pärast ubade töötlemist 230- kraadises kuumuses 12 minuti jooksul langeb selle tase 50% võrra. 250 kraadi juures 21 minuti jooksul aga on peaaegu olematu. Enamuse musta kohvi sortide jaoks on klorogeenhappe norm 2-7 mg 1 grammi kohta.

Esimesed katsetused. Uuringud roheliste kohviubade unikaalsete omaduste väljaselgitamiseks said alguse 2007. aastal. Siis ilmusid ka ajakirjas International Medical Research avaldatud esimesed tulemused, mis kinnitasid rohelise kohvi efektiivsust kaalu langetamisel. Ühe eksperimendi ajal jõid katsealused kolm kuud jooke, mis sisaldasid 11 g kohvi. Need, kes jõid rohelist, kaotasid 3,6% rasva ja alandasid kaalu keskmiselt 2,27 kg. Musta kohvi tarbijad aga vastavalt 0,7% ja 0,45 kg kaalu.

Tegelikult. Roheline kohv, nii nagu ka must, mõjub kaalule ikkagi kompleksis dieetide ja fitnessiga.
Kuigi efekt pole eriti suur, on soovijaid rohelise kohvi abil kaalu kaotada päris palju. Kohvimasinas pole mõtet seda valmistada, kuna see hävitab klorogeenhappe. Võib jahvatada ja valmistada tassis, nagu lahustuvat kohvi. Ometi tuleks igal juhul enne kasutama asumist konsulteerida oma arstiga.
Nii rohelist kui ka musta kohvi tuleks siiski kasutada ettevaatlikult. Natural Medicines Comprehensive Database andmetel on rohelise kohvi kasutamine vastunäidustatud neurooside, verehaiguste, diabeedi, seedehäirete, glaukoomi, kõrge vererõhu ja muudegi haigestumiste puhul.

Eksperimente, mis tõestaksid rohelise kohvi rasvapõletamise efekti on veel vähe teostatud, et seda võiks soovitada kaalulangetamise imerohuna. Pealegi jätkuvad uuringud kohvi (sealhulgas ka rohelise) mõju kohta kogu organismi tööle. Ning ei tasu siiski oodata, et leiutatakse absoluutselt ohutu imerohi liigse kaalu langetamiseks. Asi on ju selles, et tasakaalustatud toit koos suure hulga toiteainetega on vajalik meie organismile õigeks funktsioneerimiseks. Ning võib ju istuda teleri ees ja kuulata kõikvõimalikke kaalulangetamise nippe, võib aga ka tõusta ning minna muutma oma elu paremas suunas just praegu. Valik on sinu.

Allikas: Shape, jaanuar 2014