Müüdid, mis takistavad kaalulangust:

  • See on geenidest, kõik minu perekonnas on ümarad.

Ülekaal on see perekondlik soodumus? Risk ülekaaluliseks muutuda võib olla perekonnalt päritud, kuid sageli on suguvõsa/geene süüdistavat peret jälgides tähelepanu köitev nende toitumisharjumused. Need pered armastavad head, rasvast nö “korralikku” toitu, rasvaseid, magusaid ja soolaseid küpsetisi. Süüakse krõpse, juustupulki, pitsat, hamburgereid, friikartuleid, lihapirukaid, maiustusi ja jäätist, mille tulemusel keha saab rohkem energiat kui vajab. Kui kogu pere on ülekaalulised, näiteks isa, ema, pere kolm last ja koergi on ülekaalulised, siis tärkab küsimus, kuidas ema ja isa võivad olla sugulased? Ja kelle sugulane on ülekaaluline koer?

Siin saad olukorda muuta Sina ise, edu saavutamine on Sinu enda kätes! Tuleb muuta toitumisharjumusi nii, et tarbiksid vähem energiat kui kulutad.

Geneetiline soodumus ei realiseeru, kui järgida tervislikke toitumisharjumusi.

  • Minu vanuses ei ole enam võimalik kaalu langetada.

Aastate lisandudes vajab keha üha vähem energiat, erinevate toitainete vajadus jääb aga samaks.

  • Mul on alati jube kiire, ei ole aega isegi mõelda, mida suhu pistan!

Mõni tormab kiiresti kauplusse, ostab paki lihapalle, teine rasvast peedisalatit, pirukaid. Kui ta oleks natuke mõelnud, siis ta oleks taibanud, et samast poest oleks saanud ka lahjemat toitu. Rukkileib, lahja margariin, õunad, tomatid, väherasvase liha- või kanalihaviilud jne.

  • Mul on nõrk iseloom! Ma ei saa midagi teha, nii lihtsalt on! Mina küll, aga selle iseloomu vastu ei saa!

Nõrk iseloom on kõige sagedamini kasutatud ettekääne. Levinud selgitus iseendale on: “Otsustasin olla korralik sellel peol, aga vaadake nüüd! Taas võtsin koogi ning veel ja veelkord. Kas inimesel tõesti peab olema nii nõrk iseloom!” Kuigi sama nõrk iseloom saab hakkama liikudes, ei kuku kaevu ja on muidu edukas ning tore inimene. Aga kui toit on ees, siis tuleb kohe kasutusele vabandus “nõrk iseloom”. Ja nii iga päev, ise naerdes hukka mõistes oma nõrka iseloomu ning taas suur tükk kooki taldrikule tõstes!

  • Mul on eriline/nõrk/mittetöötav ainevahetus!

Mõni isegi ei tea, mida ainevahetus tähendab, kuid sõna kõlab hästi. “Mul on eriline ainevahetus“ — lause annab põhjenduse liigsetele kilodele ja ka põhjuse süüa, mida iganes tahad, sest erilisele ainevahetusele ei saa midagi teha. Ainevahetuse häired ei ole kindlasti nii sagedased, kui on ülekaalulisi inimesi, seetõttu tasub siiski üritada vähendada söögist saadavat energiahulka.

  • Mul on nii suured kondid!

Mõni süüdistab suuri luid, kuid 30kilost ülekaalu ei saa põhjendada suurte luudega. Kahe sama pika inimese erinevuse puhul võib “kontide” erinevuse süüks ajada maksimaalselt ühe kilo.

  • Kui ma suitsetamise maha jätan, võtan kindlasti juurde.

Pärast viimast suitsu võtavad paljud suitsust loobujad paar kilo juurde, kuna energiatarve pisut langeb. Tegelikult on suurem kaalutõus tingitud sellest, et suitsu tegemine tihti asendatakse söömisega. Samuti on suitsetamisest loobujatel suurem söögiisu, sest maitsmismeel on suitsust loobumise tõttu tundlikum.

  • Rasedusega juurde tulnud kilodest ei saa ma kunagi päris lahti.

Rasedusega tuleb kaalu juurde keskmiselt 11 kuni 16 kilo. Hormoonidest tingitud söögiisu võib kaalu tõsta ja sellest jagu saamine võib üpris vaevanõudev olla, kuid see ei tähenda, et kaalukaotus oleks võimatu.

Need on lihtsalt vabandused, mida iseendale ja oma tuttavate eest tihti kasutatakse, aga kaalulangetamine on tegelikult alati võimalik!