1. Pea päevikut. Ole iseenda vastu aus ja kirjuta üles kõik söögikorrad, mida sa ühe nädala jooksul teed. Lisaks sellele pane paberile ka tunded, mida need ampsud sinus tekitavad, olgu selleks siis rahulolu või süütunne.

Pea päevikut ka selle kohta, kui hästi sa magad. Kui sinu unetunnid jäävad lühikeseks, siis sageli hakkad energiat otsima valedest kohtadest — näiteks kommidest, šokolaadist ja saiakestest.

2. Analüüsi, millal on su isud kõige suuremad. Millal on sul kõige keerulisem šokolaaditahvlile või värskele saiakesele ei öelda? Pärast paaripäevast jälgimist peaks välja kujunema mingi muster. Mõni meist on kõige näljasem õhtutundidel, teine aga pärastlõunal. Kui tead, millal sinu jaoks kõige “keerulisem” aeg on, siis tead ka, kuidas end kontrollida.

3. Söö regulaarselt ja lisa toidukordadesse valku. Iga toidukord peaks endas sisaldama valguallikat — nii saad kõhu korralikult täis ja vähenevad ka soovimatud isud. Samuti tuleks süüa regulaarselt, nii kujuneb kehal välja kindel rütm, mille järgi igapäevaselt toimetada.

4. Leia viise, kuidas end petta. Mäletad, kuidas eksamite ajal kogu tolmu toast pühkisid või raamatud lausa autorite järgi riiulil ritta seadsid? Kõike seda selleks, et mitte õppida. Leia endale täpselt samamoodi asendustegevusi, kui isud kimbutama hakkavad. Mine trenni, jalutama või lihtsalt värsket õhku hingama. Peaasi, et saiakausist eemale liigud!