Milline on kõige tõhusam treening kalorite põletamiseks?

Väga tõhus kalorite põletaja on intensiivne kardiotreening, mille puhul on võimalik treenida nii kõrge kui ka madala intensiivsusega. Kõrgem intensiivsus aitab küll rohkem energiat kulutada, aga vältimaks ületreenimist on hea ka intervalltreening.

Ma ise olen suur tantsimise fänn, selle treeningu puhul tekib iseenesest kõrgema ja madalama intensiivsusega liikumine, mis haarab kõiki lihasgruppe. Kogemuse ja oskuste kasvades annab see trenn üha rohkem koormust, kuid samas ei muutu liiga väsitavaks.

Kas trenni tuleks teha hommikul või õhtul?

Trenni peaks tegema sellisel ajal, mis enda rütmiga sobib. Mõni inimene on hommikuti aeglasem ärkaja, siis ei pea ennast sundima jooksurajale minema. Osadele sobib ja meeldib jällegi hilisõhtul trenni teha. Minu meelest on hea päeval trenni teha, kuna keha põletab kaloreid veel mõni tund pärast treeningut ning ka enesetunne on hea ja värske. Hea aeg on ka vahetult peale tööpäeva lõppu, siis ei jõua veel laiskus peale tulla ja ei pea muretsema, et ei jää õhtul magama,kuna organism on veel täies hoos.

Kas enne trenni võib süüa?

Tund aega enne trenn võiks süüa mõne puuvilja või peotäie mandleid. Piisab näiteks küpsest banaanist, aga ma ei soovita õunu ega muid gaase tekitavaid toiduaineid. 
Oluline on, et ei oleks liigset näljatunnet ning veresuhkru tase oleks normis. Mulle endale meeldib enne trenni süüa paar tükki tumedat šokolaadi, mis annab mõnusa energialaengu.  Kõige olulisem on aga korralikult juua, et treeningu ajal ei tekiks vedeliku puudust.

Aga peale trenni, kas siis võib süüa?

Umbes 20 minutit peale treeningu lõppu võib juba natuke süüa. Keha vajab taastumiseks kaloreid ja kulutab enamuse sellest energiavarude taastamiseks. Eine ei tohiks olla raske, hea valik on näiteks kerge supp. Kui aga üldse söögiisu ei ole, siis piisab ka klaasikesest mahlast või puuviljast.
Nii ei teki hullu näljatunnet ja hiljem süües ei liialdata.

Kui palju peaks keskmine naine päevas kaloreid tarbima?

Umbes 2000 kalorit oleks keskmine. Kui on eesmärk kaalu langetada, siis võiks päevas kalorite kogust vähendada ca 300-500 kalorit. Need kes teevad trenni võivad ka süüa rohkem, aga ka treenides tuleks oma toidukogustel silma peal hoida. Kalorite tarbimise määr oleneb ka vanusest, kehakaalust ja lihasmassi osakaalust kehas. Ka sellest, milline on töö iseloom, kas istuv või füüsiline.

Milliseid jooke peaks treeningu ajal ja pärast trenni tarbima?

Trenni ajal on parim jook ikka vesi. Kui enne trenni väsimus kimbutab, siis võib juua ka midagi sellist, mis sisaldaks natuke suhkrut, näiteks jäätee. Pärast trenni on samuti hea juua vett, teinekord on mullivesi isegi parem janukustutaja, kui tavaline vesi. Ka mahl on taasutmiseks hea.

Kas karastusjoogid peaksid treenimise ajal olema rangelt keelatud?

Ükski asi ei tohiks olla rangelt keelatud, võti peitub ikka kogustes. Mõõdukalt võib endale kõike lubada, ka karastusjooke. Kui tervislikku toitu süüa liiga palju, siis ei ole ka see enam kasulik. Mina leian, et oluline on leida sobiv tasakaal ning arvestada enda eluviisi ja päevase energia kulutamisega. Milleks vaevata oma pead pidevate keeldudega, parem oleks teha trenni ja siis ei pea omale keelama ei karastusjooke ega ka šokolaadi.