Kui sageli sulle tundub, et šokolaad lihtsalt “eksib” sulle suhu või šokolaaditahvli söömine lihtsalt “juhtub“ — ilma et terve mõistus üldse ärgatagi jõuaks? Suurepärane uudis: sellele probleemile leidub rohtu. Sedakorda ei hakka me siiski ennast distsiplineerima ega kuuluta välja täielikku šokolaadiboikotti, vaid puurime kõrvade vahele — kusagile sinnakanti, kus asub šokolaadisöömise komandopunkt.

Šokolaadihimule on võimalik käsipidur peale panna lihtsa ja üsna huvitava kiirkursuse abil. Käesolev “võõrutusprogramm” ei sisalda ajagraafikut, seepärast võib edeneda omas tempos. Selle ajal tohid isegi endisel viisil šokolaadi süüa — või soovi korral võid alternatiivina hoiduda muust peale harjutusšokolaadi. Sa võid ka proovida igapäevast tillukeste šokolaadiportsjonite söömist. Katseta šokolaadi söömise täielikku lõpetamist ainult sel juhul, kui märkad, et šokolaadiisu kogu selle rassimise peale vaid kasvab.

Loe Kodutohtri aprillinumbrist:
* Magnettormid mõjutavad tervist

* Migreeni vaigistuseks

* Düsplaasia – PAP-test päästab elu

* Mida tita näeb?

* Šokolaadilõksust vabaks

* Stressile käsipidur peale!

* Noore ema juuksemured

* Tsöliaakia võib tulla igas eas

* Südamehaige näidismenüü

Inimeste šokolaadihimu on individuaalne. On neid, kelle jaoks täielik keeld tähendab vaid õli tulle lisamist, teiste šokolaadihimu ägeneb aga sedamööda, mida sagedamini nad šokolaadi söövad. Päris esimeses etapis on siiski tähtis, et ei muuda oma šokolaadisöömist üldse — nõnda jõuad võimalikult hästi selgusele, miks sa seda hõrgutist valitseda ei suuda.

1. etapp: Hakka šokolaadikirjanikuks

Osta vihik. Sellest saab sinu meistriteos, “Väike šokolaadiraamat”.

Kirjuta šokolaadile kiri. Kirjuta talle oma tunnetest, mida ta sinus äratab. Mis on šokolaadis nii eriliselt head? Miks tahad šokolaadihimu suhtes midagi ette võtta? Mida head ja mida halba saad siis, kui see sul korda läheb? Kas tunned, et tahad tõepoolest šokolaadist loobuda, või tundub mõte šokolaadihimu üle võidu saavutamisest justkui hüvastijätt armsa sõbraga? Kas tunned pettumust, kui jätad šokolaaditahvli poodi ja ostad selle asemel naeruväärse pisibatooni või natuke tumedat šokolaadi? Ole aus, ära vasta nii, nagu arvad, et ümbrus sinult ootab, vaid räägi endale, kuidas sa end tunned. Ära alahinda ilmajäämise või ängistuse tunnet.

Seejärel alusta oma šokolaadilist autobiograafiat. Kirjuta seletuskiri iga olukorra kohta, kus sa šokolaadi sööd. Ole iseäranis täpne seal, kus tajud, et kontroll söömise üle kaob. Kirjuta võimalikult detailselt, mis sellises olukorras toimub. Mis toimus enne söömist, siis, kui sa veel šokolaadile ei mõelnud? Mis tunne oli, kui isu vaevama hakkas? Mida sa mõtlesid?

2. etapp: Joonista oma nõiaring

Kui su šokolaadiraamatusse on kogunenud küllaldaselt märkmeid, asu neid uurima, kuni hakkad märkama oma nõrkushetkede mustrit. Joonista välja oma nõiaring. Millised olukorrad, kohad või tunded vallandavad šokolaadiisu? Milline mõte vilksatab peas vahetult enne seda, kui kommikarp ostukärusse pudeneb? Mida mõtled siis, kui oled šokolaadi ära söönud? Siin on näide, kus probleemiks on võimetus mööduda väärikalt kaupluse magusaletist:

Olen pärast tööpäeva kaupluse maiustusteletis — jään vaatama — hakkan erinevate šokolaadide maitset meenutama — mõtlen, et võtan väikese šokolaadibatooni — mõtlen, kui halvasti ma end tunnen, kui batoon on paari sekundiga alla neelatud — mõtlen, et pärast lähen jooksma — luba antud! Söön šokolaadi kohe pärast kassat ära — ma ei jõuagi jooksma — olen pettunud iseendas ja oma selgrootuses — lähen järgmisel päeval jälle poodi ja ostan jälle šokolaadi. Tundub, et pärast eilset ei ole enam vahet.

3. etapp: Muuda oma mõtteid

Nüüd oled oma mõtetega tutvunud. Märkad, et sinu ja šokolaadi suhtega seostub palju uskumusi ja ettekujutusi, mida sa seostad iseenda ja šokolaadiga. Leiuta neile vastupidiseid väiteid, näiteks järgmisi:

Ma ei ole kunagi suutnud lõpetada, kui olen juba esimese tüki võtnud — lõpetamine on võimalik, ka minu jaoks — ainult ma pole seda varem nii väga tahtnud.

Šokolaad annab parema meeleolu — toiduga ei saa tundeid ravida. Tahan õppida elama nii, et tunded jäävad tunneteks. Pealegi läheb tuju nulli kas või sellepärast, et pärast šokolaadi söömist on nägu vistrikke täis.

Jäta kõrvale klišeed, õõnsad ja liiga optimistlikud väited. Kui kirjutasid “Olen oma elu valitseja ja teen, mis tahan”, aga tegelikult ei usu seda, kustuta lause ja kirjuta selle asemele midagi, mis kujutab su mõtteid paremini, näiteks “Olen lubanud endale, et sel korral tõepoolest püüan anda endast parima”. Proovi uusi mõtteid situatsioonis, kus šokolaadiisu sind vaevab.

Millised on kaks järgmist olulist etappi šokolaadihimu taltsutamiseks ja nõuandeid maiustamisspiraali katkestamiseks loe aprillikuu Kodutohtrist.