Vahel on tunne, et kiuslik elu ise tuleb meie ja lemmikteksade vahele — ühel päeval on need lihtsalt kitsaks jäänud. Sest hilised töötunnid, koolistress ning lastekasvatamine lihtsalt ajab paiste nii pea kui ka puusad.

Sa kurdad, et trenni ei jõua, kuid ära muretse — suhtu aktiivsesse liikumisse loominguliselt. Pulsi võib kiiresti üles ajada ka näiteks toidupoe riiulite vahel seigeldes või kaubamajas garderoobi valides.

Inglastele tuttav Debenhamsi kaubamaja palus selle kinnituseks oma klientidelt abi ning jõudis järeldusele, et keskmine naine kulutab 1,5 tunnise ostlemise ajal 385 kalorit. See võrdub näiteks kahe kaneelisaia või suure klaasi veiniga.

Ostlemise käigus astume keskmiselt 7305 sammu, mis on soovituslikule — 10 000 sammu päevas — väga lähedal. Kui lisada neile sammudele veel ka toidupoest kaasa pakitud kottide raskus, saame kokku ühe üsna täiusliku treeningu.

Muide, USA-s levib juba hoogsalt “mallercise“ — kombinatsioon sõnadest mall (kaubamaja) ja exercise (treening) — inimesed saavad kokku ning teevad oma treeningkõnni kaubamajas. Nn treeningrühm koguneb hiigelsuurde ostukeskusesse enne kaupluste avamist. Nii saab rahumeeli ja suure hooga trenn tehtud ning ka vaateaknad ei jää märkamata. Liikumise järgijad peavad plussiks nii liikluse puudumist kui häid ilmastikutingimusi.

Muidugi ei tähenda eelnev, et trennis ei peagi enam käima. Pigem tasub ameeriklaste näidet võtta kui toredat vaheldust.

Mõned soovitused:

  • Järgmine kord ostukeskusesse minnes ära otsi sissepääsule kõige lähemat parkimiskohta, vaid pargi auto nii kaugele kui võimalik. Võta seda kui täiendavat jalutuskäiku ning miks mitte käia tiir või kaks ümber ostukeskuse veel enne, kui päriselt sisse astud.
  • Kui kasutad ühistransporti poes käimiseks, siis mine paar peatust enne kohale jõudmist maha ning käi viimane osa jalgsi.
  • Ostukeskuses muudad ostlemise spordiks, kui kõnnid aegajalt (näit. kindlate kaupluste vahed)  nii kiiresti kui võimalik ning loomulikult lähed lifti asemel trepist.
  • Ära unusta jalga panna mugavaid kingi. Kõrged kontsad on ilusad, kuid need ei lase nii kiiresti kõndida, kalorite kulutamisest rääkimata.
  • Üks Ameerikas läbi viidud uurimus näitas, et mugavaid jalanõusid kandvad inimesed kulutavad päevas keskmiselt 650 kalorit rohkem, võrreldes kõrgetel kontsadel käijatega. Põhjus selles, et kõrgete kontsadega ei kõnnita väga pikalt.
  • Šoppamise juurde kuulub tavaliselt ka söömine. Pea aga meeles, et näiteks ühe saiakese kulutamiseks pead sa pärast tervelt 50 minutit aktiivselt kõndima. Vaigista oma magusaisu parem värskelt pressitud mahla või smuutiga

Alllikas: aftonbladet.se