Need pildid eriti heas vormis olevatest naistest ja meestest tiirlevad tervisliku eluviisi blogides, foorumites, Facebooki gruppides ja lehtedel: igal pool, kuhu spordi või tervisliku toitumise vastu huvi tundev isik juhuslikult sattuda võib. Enamjaolt on tegemist motivatsiooni- ja inspiratsiooniallikaga meile, tavainimestele, kes üritavad kaalust alla võtta või lihtsalt aktiivsemad olla.

Minu meelest on see ühest küljest väga tore, kui keegi vaatab taolist pilti ja mõtleb, et „Oeh, ma pean vist ikka ennast ka nüüd käsile võtma. Lähen kohe trenni!“. Teistest küljest on aga tegemist samasuguse väärastunud ettekujutusega nagu ebaloomulikult saledate naise puhul. Muidugi on võimalik suure (tõesti, väga suure) töö, tahtejõu ja distsipliini tulemusena saavutada ideaalilähedane keha, aga kohe kindlasti mitte ei ole madal rasvaprotsent tervislik, eriti naiste puhul.

Ma ei taha kedagi maha teha, kes tegelevad fitnessi kui spordiga. Minu suur respekt teie vastu! Küll aga ei ole normaalne see, et tavalised inimesed, ka väga noored neiud, võtavad oma teekonnal tervislikuma elu suunas eeskujuks just fitnessi inimesed või õigemini, nende pildid.

Miks on see minu meelest vale?

1. Piltide peal ilutsevad inimesed ei ole kogu aeg sellises vormis. Arvatavasti pidasid nad paar nädalat enne fotosessiooni karmi dieeti, viibisid iga vaba hetke jõusaalis ja olid samal ajal äärmiselt pahuras tujus. Muul ajal on nendegi rasvakiht paksem.

2. Kõik kehad ei ole naturaalsed. Olete tähele pannud, et sixpacki juurde kuulub paljude naiste puhul ka eriti suur rinnapartii? 99% tõenäosusega ei ole need rinnad kaasa sündinud.

3. Pilte on manipuleeritud. Juba pildistades saab muuta näiteks valgust, et lihased paremini välja paistaksid. Photoshopiga piltide tagantjärele töötlemisest ei tasu vist üldse rääkima hakatagi.

4. 80% piltidest on seksuaalse alatooniga. Muidugi võib sportlik keha olla seksikas, aga minu meelest on kahju, kui juba 12-aastased tüdrukud taolisi pilte vaatavad ning järeldavad, et nii peakski trenni tehes välja nägema, riietuma ja poseerima.

5. Tervislikust eluviisist jääb väga vale mulje.
Eks igaüks otsustab ise, mis tema jaoks tähendab elada tervislikult, aga minu meelest ei ole iga päev ainult kanafilee, brokkoli ja pruuni riisi söömine just kuigi tervislik. Lisaks kõik need valgupulbrid, rasvapõletajad ja muud toidulisandid, mida tervisliku pähe reklaamitakse: ei, ei ,ei! Eriti ärritab mind populaarseks saanud mõtteviis, et kardiotreening on jama ja ainult jõusaalist saabki endale nn ideaalse keha. Tervise huvides on ikkagi vastupidavustreening ka väga oluline ja sporti ei tohiks üldse teha ainult ilusa väljanägemise huvides.

Usun, et võimalikult madal rasvaprotsent on omaette eesmärgiks vaid vähestel. Ka selle üle võib vaielda, kas piltidel poseerivad naised on üldse ilusad ja atraktiivsed. Kuidas ka ei oleks, me laseme ennast alateadlikult sellistest fotodest mõjutada. Seetõttu soovitan neid alati kriilise pilguga hinnata või parem veel, üldse ignoreerida.

Heidi kirjutab Kaaluabis tervislikust toitumisest ja sportlikust eluviisist. Kui soovid tema kohta rohkem teada, külasta tema blogi aadressil http://heidi.tarkpea.ee.