Miks kaal ei lange?

Jälgid punktipealt toitumiskava, teed kohusetundlikult trenni, ei patusta magusaga, aga kaalunumber ei näita pooltki soovitust? Selline asi tekitab arusaadavalt meelepaha, aga enne käegalöömist tasuks aeg korraks maha võtta ja asja lähemalt vaadata. Appi tulevad peegel ja mõõdulint. On üsna tõenäoline, et kuigi muutused kaalunumbris pole suured, on sellegipoolest vähenenud mõõdud ning paranenud keha väljanägemine. Kuidas nii?

Rasv lihaste vastu

Põhjus on väga lihtne — lihas, mis on palju tihkem kui kohev rasv, kaalub rasvast rohkem. Seega kuigi kaalunumber ei pruugi palju muutunud olla, ei tähenda see, et ümbermõõdud ja välimus kõvasti paranenud ei oleks. Lihased vormivad keha, tõstavad ainevahetuse kiirust, parandavad rühti ja vähendavad treenimisel vigastusteohtu. Lihased kulutavad kehas juba iseenesest rohkem energiat. Teisisõnu — mida rohkem on lihaseid, seda rohkem võib kaalu lisandumist kartmata süüa.

Suhteliselt kasutu KMI

Siinkohal oleks paslik kommenteerida ka üldtuntud näitajat kehamassiindeksit (KMI). Tihti võib juhtuda nii, et keeruline valem tunnistab inimese ülekaaluliseks, ent tegelikkuses näeb inimene hea ja terve välja ning “ülekaalu” põhjustajaks on hoopis märkimisväärne lihasmass. Seda eriti sportlike inimeste puhul. Kuigi KMI on kahtlemata kasulik tööriist, peaks valede otsuste vältimiseks saadud tulemust enne treening- ja toitumiskava valimist kindlasti ka mõne treeneri või spetsialistiga arutama.

Vaata numbritest kaugemale

Nagu eelnevast jutust järeldada võib, pole kaalunumber alati 100% adekvaatne näitaja. Loomulikult ei saa selline protsess (kaal püsib ja ümbermõõdud vähenevad) lõpmatult kesta, ent eriti algajatel on selline stsenaarium päris tavaline. Seepärast ongi lisaks kaalumisele hädavajalik ka ennast mõõta ja asja mõistusega võtta.