Puudulik plaani järgimine võib olla teadlik aga ka mitteteadlik. Kirjandusest tuleb välja, et inimesed alahindavad oma energiatarbimist (kalorite tarbimine toidust) ja ülehindavad oma energiakulutusi (kalorite kulutused treeninguga) sageli isegi 50%.

See tähendab, et kui küsida palju energiat tarbitakse, ütlevad inimesed, et tarbivad 1500 kcal, kui tegelikult tarbivad isegi lausa 3000 kcal. Samamoodi, kui küsitakse, kui palju energiat kulutatakse, võivad inimesed öelda 1000 kcal, kui tegelikult kulutatakse treeninguga vaid 500 kcal.

Selleks, et teada täpsemalt, kui hästi oma plaani järgitakse, võib pidada mingi perioodi toitumispäevikut, kuhu pannakse kirja iga suutäis (nii joogid kui söögid). Kasuks tuleks ka treeningpäeviku pidamine, kus oma trennide intensiivsust, kestust ja sagedust fikseerida.

Kui kaalulangus on juba tublisti toimunud, siis võib uus kehakaal vajada vähem energiat kui varem. See tähendab, et selline toidukogus, mis varem tõi kehakaalulanguse, on nüüd sobilik vaid kehakaalu säilitamiseks. Kui tahta kaalu edasi langetada, tuleks toidukoguseid natuke veel kärpida. Näiteks ca 100 kcal päeva kohta.

Põhimõtteliselt on võimalik kaaluseisakutest üle saada:

  • vähendades energiatarbimist,
  • suurendades energiakulutusi,
  • või mõlemat kombineerides.

Samas võib hoopis otsustada, et kehakaalu säilitamine on ka väljakutsuv eesmärk ning rohkem ei olegi tarvis kaalu vähendada.

Allikas: TeadlikTreening.com