Leidsime ühe uuringu, mille raames pandi oliiviõli teiste õlidega joonele. Ja tulemused olid päris põnevad.

Vahemere dieet
Vahemere dieet on ehk üks tuntumaid dieete, mis on toetub paljuski oliiviõlile. Vahemeremaade inimesed suitsetavad ja joovad meeletult, ent elavad vaatamata sellele kaua.

Kas pika eluea saladus peitub tõesti nende laual püsielanikuna resideeruvas oliiviõlis? Poodidest leiab selle nii külmpressitud töötlemata(extra virgin ehk neitsioliiviõli) kui töödeldud kujul. Üldiselt peetakse neitsioliiviõli meie tervisele kasulikumaks. Läheb ju töötlemise käigus kaotsi hulgaliselt kasulikke aineid.

Kuidas mõõta muutusi südame tervises?
Tavapäraselt on muutusi südame tervises seoses mingi toidu tarbimisega suhteliselt keeruline kindlaks teha. See nõuab aega ja arvesse tuleb võtta ka meeletul hulgal muid faktoreid.

Siiski on Glasgow Ülikooli tiim leiutanud uudse viisi, kuidas testida kõigest mõne nädala jooksul ilmnevaid muutusi südame tervise näitajates. Selle tarbeks mõõdetakse uriinis leiduvate valkude muutusi. Vapustav, et see kõik on tehtav enne, kui ilmnevad esimesed südamehaiguste sümptomid.

Test
Doktorid Bill Mullen and Emilie Combet Aspray korjasid kokku 70 katsealuse uriiniproovid. Osalejad jagati kahte gruppi, ühed said neitsioliivi ja teised seda töödeldud kujul. Kogu testperioodi jooksul pidid nad tarvitama 20 ml oliiviõli päevas. Seda “toorelt” ehk kuumutamata.

Pärast kolme ja kuut nädalat võeti katsealustelt uus uriiniproov ja võrreldi eelnevalt võetud näitudega.

Tulemused
Pärast kolme nädalat oli märgatavalt vähenenud südamehaiguste riski ennustavad näitajad. Ja seda mõlemal grupil. Ning see langus jätkus samamoodi ka viimase kolme nädala jooksul.

Pildil on kujutatud selle konkreetse testi tulemusi ja siit on selgelt näha, kuidas südame tervist halvendavad markerid on korralikult langenud.

Juhin tähelepanu, et tulemused olid samasugused nii neitsioliivi kui töödeldud õli tarbijatel. Seda, mis oli täpsemalt see südame tervise parandamise “peasüüdlane”, konkreetse uuringu käigus ei tuvastatud.

Testiväliselt tehti sama katse ka rapsi- ja päevalilleõlidega. Nende puhul jäid näitajad muutumatuks.

Allikas: Fitlap