1. Võta väiksem hommikusöögikauss

Kui su kapis on ainult suured kausid, sööd sa tõenäoliselt rohkem hommikuhelbeid kui soovitatud. Võta kasutusele väiksemad kausid ning mõõda igal hommikul oma helveste kogus õigeks (soovituslik kogus on pakil kirjas) ja hoiad iga päev kokku sadu kaloreid.

2. Poolita saiake

Kohvikõrvased sõõrikud ja saiakesed on maitsvad küll, aga hirmsad kaloripommid ka. Maitseelamuse saad ka poolest saiast, kaloreid aga sel moel poole vähem.

3. Vali lahjem kohvijook

Siirupid, vahukoor ja suhkur jäta joogile lisamata või võta neid tavalisest poole vähem.

4. Pane kommikauss nina alt ära

Kellele ei meeldiks kööki minnes kausitäit küpsiseid eest leida? Su vöökohale, muidugi! Arvad, et paar kommi ei tee midagi, kuid iga kord köögis käies kommikausi kallal nokitsedes saad päeva lõpuks kokku korraliku kaloripommi. Tõenäoliselt ei mäleta sa söödud komme viie minuti pärast, sest toppisid nad endale lennult suhu ning neelasid korraga alla, kuid ka need kalorid lähevad arvesse! Selle asemel, et iga tunni tagant kiirustades näksida, võta korralik lõunapaus, kaks tükki kvaliteetset tumedat šokolaadi ning naudi maitseid rahulikult. Sel moel saad maiusest rohkem naudingut ega tunne vajadust pidevalt näksida.

5. Pane snäkid kaussi

Pärast rasket tööpäeva on oi-kui-mõnus diivanile pikali visata, kiired võileivad põske pista ning seejärel krõpsupaki ja šokolaadijäätise kallale asuda. See ei ole tingimata halb, aga sa sööd rohkem kui vaja, kui sul on käepärast terve pakitäis krõpse ja terve karbitäis jäätist. Pane peotäis krõpse taldrikule, jäätis väiksesse kaussi ja naudi. Siis saad maitseelamuse ja kõhu täis, kuid ei pugi üle ja hoiad kokku tohutul hulgal kaloreid.

6. Mängi lastega

Võta pärast tööpäeva tunnike vabaks ning pühendu lastele. Mängi, mine õue jalutama, käige ujumas, jalgrattaga sõitmas, mängige lauamänge, aita tal koolitöid teha, kunstiprojekte lõpetada jne. Kui oled tegevuses, ei tunne sa vajadust näksimise järele, lõõgastud, tunned end hästi ning hea meeleolu ja füüsiline tegevus aitavad sul lihtsamini kaalu kaotada.

7. Lõpeta “maitsmine”

Teame, teame — lapse taldrikule järele jäänud friikate, poes uue leiva- või juustutüki maitsmine ja koogi tegemise käigus katki läinud küpsise põske pistmine ju ei loe…Loevad küll! Jäta küpsis karpi, lapse taldrik rahule, toiduvalmistamise ajal pidev näkitsemine ning kaotad kuu ajaga vähemalt kilo.

8. Viimane amps võib taldrikule jääda

Jäta kolm viimast ampsu taldrikule. Su kõht on nagunii juba täis ja maitseelamus saadud — sel moel säästad kaloreid ega pea eriti millestki loobuma.

9. Asenda

Kartulipuder saab tervislikum, kui asendad osa kartuleist lillkapsaga ja või asemel kasutad rasvavaba maitsestamata jogurtit. Lillkapsas on üks väga tänuväärne köögivili — ta maitseb hea ning annab väga vähe kaloreid.

10. Kasuta õli asemel puljongit

Köögivilju hautad sa ju tavaliselt õlis ja lisad seda piisavalt, et köögiviljad poti/panni külge kinni ei jääks. Õli asemel puljongit kasutades saad sa hoopis maitsvama ja tervislikuma tulemuse.

11. Telli kaks eelrooga ühe pearoa asemel

Restorani portsjonid on liiga suured, mõnikord koguni neli korda õigest suuremad. See aga tähendab, et võid ühe toidukorra ajal ära süüa rohkem kaloreid kui sinu terve päeva norm ette näeb. Selle asemel ole nutikas ja vali menüüst kaks väiksemat eelrooga, tehes valiku loomulikult tervislikumate kasuks. Kõht saab täis, kaloreid saab vähem.

12. Lahjenda margaritat

Suvist lemmikjooki saab samuti “kõhnemaks” teha — küsi baarist “skinny margaritat!

13. Tee ise popkorni

Popkorn on väga mõnus snäkk, kuid kinos ja poes müüdavad plaksumaisiportsud on tõelised kaloripommid. Unusta need ära! Oma popkorniisu rahuldamiseks tee seda lihtsat snäkki kodus ise ja mitte mikrolaineahju-varianti, vaid osta terad ja pane need potti. Sel moel saad ise jälgida, kui palju lisad õli ja soola.

14. Lisa menüüsse proteiini

Kui su päevamenüüst moodustab proteiin 15-30%, on sul iga päev 250 kalorit juba kokku hoitud! Nahata kana ja kalkun, munad, mereannid, tatar ja kinoa — need on parimad proteiiniallikad.

15. Tee iga päev kolm 15-minutilist jalutuskäiku

Kolm 15-minutilist jalutuskäiku kiires tempos on lihtsaim viis 250 kalorit kulutada, sealjuures liigselt higistamata ja end väsitamata. Kiirkõnd hommikul tööle, lõunapausil natuke kaugemasse kohvikusse sööma ja tagasi ning õhtul jala koju — ongi tehtud!

16. Seisa püsti

Päevas 90 minutit püsti seistes kaotad 255 kalorit! Poolteist tundi järjest seista on muidugi piin, aga kui tõused püsti näiteks telefonivestluse ajal, lapsi kodutööde juures aidates, töö juures teed iga tunni järel 10-minutilise pausi ja tulebki 1,5 tundi täis ilma suurema pingutuseta.

17. Maga vähemalt seitse tundi

Üleväsinud inimesed söövad vähemalt 300 kalorit lubatust rohkem iga päev. Ja naised tarbivad umbes 31 gramm rohkem rasva. Seega — maga!

18. Korista

Pese nõusid, aknaid ja põrandaid, korista kapid ära, säti raamatud riiulisse ja enne kui arugi saad, on tuba korras ja kalorid läinud. Kaks ühes!

19. Šoppa!

Naisteka lemmiksoovitus! Šoppa, šoppa ja veelkord šoppa. Ainult vaateakendelt ilusate kleitide piilumine ja liiga kallite kingade proovimine loeb ka. Jookse mööda poode, kaasas vaid veepudel. Jäätised, rammusad smuutid ja burgerid unusta ära.

20. Väldi magusaid jooke, hoia vesi käepärast

Pärast hommikukohvi joo ainult vett. Jäta ära oma ennelõunane tee, pärastlõunane limonaad ja kojumineku-coca ning joo nende asemel täiesti tavalist vett. Kalorid saad sa kätte toidust, hoidu siis kurikavalatest vedelikest, mis vöökohta kiiresti paisutavad.

Allikas: Ivillage.co.uk.