Vahe võib küll olla väike, kuid valikute summa kokku võib mõjutada oluliselt sinu tervist ning kehakaalu.

Enamik toiduainetest on mõõdetud grammides, kuid näiteks vitamiinid-mineraalid on sageli kirjas milligrammides (mg). Ühes grammis on 1000 milligrammi.
Pakendil on kirjas ka vitamiinide ja mineraalainete sisaldus protsentides, mis näitab antud aine protsenti päevasest soovitatud kogusest täiskasvanule (kelle päevane energiavajadus on 2000 kalorit). Näiteks on pakendil kirjas A-vitamiin 20%, mis tähendab, et seda toodet tarbides saad päevasest A-vitamiini vajadusest kätte 20%.

Olulisemad asjad, millele pakenditel tähelepanu pöörata:

  • Pakendiinfo ülaosas on tavaliselt kirjas pakendi suurus ning ühe koguse suurus, näiteks viil leiba — 20 grammi, pudru portsjon — 1 dl=50 grammi. Mõned toiduainevalmistajad, kelle toit on kaloririkas, proovivad näidata seda tervislikumana, märkides koguse suuruse tavalisest väiksemana. Mõtle, millise koguses sa valitud toiduainet sööd, siis oskad ka arvestada saadud kalorite tegelikku hulka.
  • Kalorid – selgita välja oma päevane kalorite vajadus. Tavaline energiavajadus naistel on 2000 ja meestel 2500 kalorit päevas. Neil, kes soovivad kaalus alla võtta, on päevane kalorivajadus 1300-1700 kalorit. Toitu valides võid võrrelda nende kalorite hulka koguse või 100 grammi kohta. Toidupoes eelista toitu, mille kalorisisaldus on väiksem, sest tavaliselt inimesed tarbivad rohkem kaloreid kui keha päeva jooksul suudab kulutada ning ülejääk talletatakse kehas rasvana.
  • Toitainete sisaldus — soovitav on pakendilt lugeda, mida toiduaine sisaldab. Kui toidus on liiga palju rasva, transrasva, kolesterooli või soola, mõjutab sellise toidu sage tarbimine oluliselt sinu südame-veresoonkonna haigustesse haigestumise riski, vererõhku ja teisi kroonilisi vaevusi.
  • Eelista toiduainet, kus on kõrge kiudainete, A-, C-vitamiini, kaltsiumi ja raua sisaldus. Kaltsium aitab vältida sinu haigestumist luuhõrenemisse ning luud muutuvad tugevamaks. Kiudaineterikas toit soodustab soolestiku tööd.
  • Teatud protsent päevasest vajadusest — protsent päevasest vajadusest näitab soovitust, kui palju peaks täiskasvanu, keskmise kalorivajadusega 2000 kalorit, antud ainet päevas sööma. Antud protsent aitab hinnata, kas valitud toiduaine annab sulle palju või vähe päevasest vajadusest. Kuni 5% sisaldust on madal ning rohkem kui 20% sisaldust on kõrge. Kui näiteks pakendil näitab 100 grammi kohta soola sisaldust 20%, siis süües 200 grammi antud toitu, oled omandanud juba ligi poole oma päevasest soolavajadusest, kuid soola on palju ka kõikides teistes toiduainetes ning on oht, et sööd päevas liiga palju soola. Seepärast soovitame poes sarnaseid toiduained omavahel võrrelda, et langetada tervislikum otsus.
    Suhkrusisalduse päevast normi ei ole küll määratud, kuid soovitav on jälgida ka toiduga omandava suhkru hulka ning valida tooted, mille suhkrusisaldus on väiksem ning millele pole eraldi suhkrut juurde lisatud. Näiteks marjajogurti asemel on kasulikum naturaalne jogurt, millele saab ise värskeid marju ja puuvilju juurde lisada.

Kui alguses tundub tervislikumate toiduainete kaupluses välja valimine raske ja aeganõudev, siis pärast paari korda tekib juba teadmine ja harjumus ning oled õppinud valima tervislikuma t toitu, mis sisaldab vähem transrasva, kolesterooli, soola ja suhkrut. 

Pea meeles: ära minu poodi tühja kõhuga ning võimalusel koosta endale alati enne ostunimekiri, siis võid kindel olla, et suudad oma tervislikest planeeringutest ka kinni pidada.

Allikas: U.S. Foof and Drug Administration