Võib ju arvata, et toit on energia ja tervis ning põhimõtteliselt mitte midagi muud. Tegelikult on toit lisaks energiale ja tervisele ka nauding, meelelahutus, suhted, aja veetmine ja õnnelikkus. Tervis on väga oluline, aga need, kes naudivad oma toitu selle asemel, et söömist karta, on üldiselt tervemad.

Enamik inimesi valivad seda, mis on tervislik toitumine, täiesti enda subjektiivse tunde järgi. Üks inimene arvab, et kala ei tasu süüa nende raskemetallide riski pärast. See sama inimene aga hindab kasu ja riski suhet tehases kasvatatud sealiha puhul hoopis teistmoodi ja ütleb, et ta usub, et sealiha kasulikud omadused kaaluvad üle need kahjulikud. Aga mille järgi ta seda hindab? Kas kala kasulikud omadused ei võiks samuti kahjulikest olulisemad olla?

Kui sa küsid sajalt inimeselt, mis on tervislik toitumine, saad sa ka sada erinevat vastust. Osad ütleks sulle, et see tähendab, et süüakse vähe maiustusi. Teised ütleksid, et see tähendab süüa rohkem juurvilju ja puuvilju ning vähem liha. Kolmandad ütleksid, et see on tasakaalustatud toitumine (mida iganes see ka tähendaks).

Milline on tervislik toitumine?

  • Kontrollib energiatasakaalu
  • Toitainetihe
  • Minimeerib toidutalumatuse
  • Saavutab tervise, kehakoostise ja sooritusvõime eesmärgid
  • Tulemustele orienteeritud
  • Jätkusuutlik meile ja planeedile

Iga punkti üle võib väga pikalt arutleda, sest meil ei ole ühegi jaoks kindlat vastust. On olemas palju erinevaid arvamusi. Näiteks energiatasakaalu kontrollimiseks ei saa arvestada ainult kaloritega — oleneb ka kust need kalorid tulevad.

Osad toiduained on küllastavamad ja kõhtu täitvamad kui teised. Päevade või nädalate lõikes võivad kaloririkkamad toiduained hoopis energiatasakaalu paremini kontrollida. See tähendab, panna inimest kokku vähem kaloreid tarbima. Söömine on lisaks tervisele ja energiale ka nauding, meelelahutus, sõprade või perega aja veetmine ja palju muud. Oluline on olla enda toidu osas valiv nii kvaliteedi kui maitse poolest, kuid ideaalsus pole võimalik. Perfektsuse taga ajamine võib muutuda toidufoobiaks ning see võib mõjuda tervisele hoopis negatiivselt.

Tervislik toitumine kontrollib energiatasakaalu, toitainetihedust, minimeerib toidutalumatuse, saavutab tervise, kehakompositsiooni ja sooritusvõime eesmärgid, on tulemustele orienteeritud ning on jätkusuutlik meile ja meie planeedile. Osade toiduainete tarbimisel võiks olla konservatiivsem ning teiste puhul veidi vabam, kuid ükski toiduaine pole ilmtingimata saatanast.

Allikas: Teadliktreening.com