1. Ära söö gluteeni

Kui sul ei ole tsöliaakiat või gluteenitalumatust, siis pole mingit põhjust gluteeni oma toidulaualt elimineerida. See ei garanteeri absoluutselt, et sa vähem kaloreid tarbiks või tervislikumalt toituks, sest gluteenivabades toodetes on jälle teised kahjulikud asjad sees. Söö kõike, aga mõõdukalt.

2. Piisavast trennist piisab

Paljud arvavad, et kui nad kulutavad rohkem kaloreid kui sisse söövad, on kõik hästi. Aga ei ole päris nii, et õgid ebatervislikku toitu ja siis rahmeldad selle n-ö heaks ja tervislikuks. Kui tõesti peaks valima kahest ühe, siis igal juhul on efektiivsem tervislik toitumine ilma trennita kui trenn ilma tervisliku toitumiseta.

3. Kui toit on tervislik, võid seda ükskõik kui palju süüa

Muidugi on jube tüütu kõike mõõta ja kaaluda, aga siiski tuleb seda teha. Jah, näiteks avokaadod, pähklid ja oliiviõli sisaldavad tervislikke rasvu, aga kui a neid liiga palju sööd, lähed ikkagi paksuks.

4. Petupäev teeb head

Vabandust, kes te armastate kord nädalas end lõdvaks lasta ja kõike süüa, mida ihaldate — tegelikult on kaalule palju parem, kui te iga päev mingi koguse süsivesikuid tarbite. Või teiste sõnadega: parem väike pitsalõik iga päev, kui kord nädalas nii palju pitsat kui sisse mahub.

5. Kui dieet ja trenn on kontrolli all, on kõik korras

Ei, sellest ei piisa. Rolli mängib ka see, kui palju sa magad, kui palju su elus stressi on ja milline on sind ümbritsev keskkond. Magamine on eriti oluline — veidi lihtsustatult võib öelda nii, et mida vähem me magame, seda rohkem me sööme. Stressisöömisest on kõik kuulnud. Keskkond tähendab seda, et mida rämpsust puhtama suudab inimene oma kodu hoida, seda vähem ta ka kaalub. Pole vaja küpsiseid ja komme kodus kausis hoida — nõrkusehetkel on see kauss sulle liiga lähedal.

6. Hüvasti, kõik ebatervislikud toidud!

Igas toitumisplaanis on oma koht nii rasvastele, suhkrurikastele ja soolastele toitudele kui ka alkoholile. Polegi kasulik kõike kahjulikku kohe ja igaveseks välistada, sest selline kompromissitus tekitab mitu korda tõenäolisemalt halvavaid isusid ja soosib tagasilööke.

Sa oled seda kindlasti varemgi kuulnud, aga see tasub alati kordamist — võtmesõna on mõõdukus. Söö kõike, aga jälgi, kui palju sa neid asju sööd. Luba endale ka enda lemmiktoite, aga ka siin ole mõõdukas ehk kui tõesti on magusavajadus, siis luba endale see magustoit. Aga ainult üks ports!

Allikas: Prevention