24. veebruar on Eesti Vabariigi aastapäev, mis enamusele seostub paraadi, suurte pidustuste, ilusate kleitide ja puhkepäevaga. Eesti riigi sünnipäeval hindame tähtsust hoida kokku oma kaasmaalaste ja lähedastega. Täpselt samamoodi tuleb meil hoida ka oma tervist, mida mõjutab meie eluviis ja toitumine. Seda enam, et paljude jaoks tähendab vabariigi aastapäev pere või sõprade seltsis piduliku söögilaua taga. Kuidas veeta vabariigi aastapäev tervislikult ja sellest hoolimata tunda rõõmu suurest pidupäevast?

Värviline peolaud

Söögilaua teevad värviliseks juurviljad, mis on rikkad vitamiinide ja mineraalainete poolest. Samuti on juurviljad madala energissisladusega ning aitavad vältida ülesöömist. Traditsioonilise kartulisalati asemel sobivad hästi näiteks brokoli, porgand, paprika, tomat, spinat ja kapsas.
Juurviljade kõrvale serveeri naturaalset liha

See on olnud alati väärikal kohal eesti peolaual. Valgurikas toit sisaldab vajalikke toitaineid ja täidab suurepäraselt kõhtu. Boonusena aitab täiskõhutunne vältida hiljem magustoiduga liialdamist. Kui oled mures üleliigsete kalorite pärast, siis asenda sealiha rasvavaesema lihaga, näiteks broileri või kalkuniga.

Planeeri söögikorrad aegsasti, et hoida menüü tervislik ja vältida ülesöömist

Võõrustajana on lihtne serveerida tervislikke toite, ent peokülalisena võid pakkuda abi söögi tegemisel. Nii saad kaasa aidata, et toidulaual oleks mõni sinu valmistatud maitsev ja tervislik toit.

Kasuta vaba päeva kokkamiseks

Vabariigi aastapäev tähendab enamuste jaoks puhkepäeva. Kasuta vaba aega köögis uusi tervislikke retsepte katsetades.

Ära teleri ees hoogu mine

Sageli kulmineerub suur pidupäev teleri ees pika laua taga presidendi vastuvõttu vaadates. Kaunid kleidid võivad tekitada eufooria, mille tulemusena kaob kontroll söödava toidu ja koguste üle. Tee kleidinäitus tervislikumaks. Üks võimalus on katta snäkilaud juurviljavaagnaga — viilutatud porgandid, lillkapsas, kurgid ja paprika sobivad sinna hästi.

Piira alkoholi tarbimist

See ei ole saladus, et alkohol on muutunud pidupäevade märkamatuks osaks. Kuid alkoholitarbimine võib tekitada kontrollimatut isu, mistõttu võivad kõik su päevased pingutused vett vedama minna. Tegutse targalt ja hoia oma tervist!

Kasuta vaba päeva sportimiseks vabas õhus

Lisa hommikusele lipuheiskamisele väikese jalutuskäik juurde. Samuti on Eestis ehitatud mitmeid terviseradasid, mis tervisesportlasi ootavad. Miks mitte külastada neid just vabariigi aastapäeval ja koos oma lähedastega?

Tervislikku vabariigi sünnipäeva!