Platoo

Eelmisel nädalal mainisin, et seisaku võib põhjustada platoo, kus keha harjub teatud toitumise ja treeninguga ning puudub edasine areng. Platoo vältimiseks on oluline hoida oma menüü vaheldusrikas ja tarbida toitu õigetes kogustes. Söö vastavalt oma keha vajadustele ja saavutad parima tulemuse.

Põhjuste väljaselgitamine

Kui kaal pole langenud ega tõusnud, vaid püsib samal numbril, siis tuleb leida põhjus. Selleks küsin mõned küsimused ja selgitan erinevate tegurite mõju kaalulangusele.

Kas sa usud oma kaalulangusesse?

Kui sa näed end lootusetu ülekaalulisena, kes ei suuda oma harjumusi muuta, siis palun muuda oma mõtteviisi. Esmalt aksepteeri ennast sellisena nagu sa oled ja teadvusta endale, et sul on võimalik paremasse ja tervislikku vormi saada.

Kas sul on madal baasainevahetus?

Baasainevahetus on kalorite hulk, mida pead päevas tarbima, et su organid töötaksid, kui sa end üldse ei liigutaks. Iga inimene on erinev ja loomulikult pole kõikide ainevahetus sama kiirusega. Kui sul on madal baasainevahetus, siis su keha kulutab isegi puhkeasendis vähem kaloreid kui teine inimene, kel on sinuga samad parameetrid ja kõrgema baasainevahetus. Ka madala ainevahetusega inimesed saavad kehakaalu vähendada, aga selleks on vaja menüüst eemaldada liigne töödeldud toit, suhkur, alkohol ja mõõdukalt trenni teha.

Kas oled oma vööümbermõõtu mõõtnud?

Enamasti väheneb vööümbermõõt kiiremini kui kaalunumber. Vöökohast kaotad rasva kiiremini ja selle regulaarne mõõtmine annab numbrilist kinnitust, et kehakuju on muutumas. Sa ei pruugi veel uusi ja väiksemaid riideid vajada, aga peagi märkad, et vanad riided istuvad seljas paremini.

Kas tarbid ravimeid?

Kuna teatud ravimid võivad soodustada kehakaalu selgitamatut tõusu, siis aruta oma arstiga tekkinud kõrvalmõjusid. Enamasti on sel juhul tegu hormonaalsete ravimitega, mis mõjutavad keha enda normaalset hormonaaltasakaalu. Võimalik, et ravimit vahetades see probleem laheneb. On naisi, kes peavad proovima mitmeid rasestumisvastaseid pille, enne kui leiavad sobivaima variandi.

Magad liiga vähe?

Vähene uni põhjustab keharasva reguleeriva hormooni languse ja tõstab samal ajal hormooni hulka, mis suurendab nälga ja isu. Seepärast võivad öövahetuses töötamine, ebaregulaarne uni või unehäired põhjustada kaaluseisakut või isegi tõusu. Proovi magada vähemalt 8 tundi, et tunneksid end hästi.

Sinu organismile ei sobi teatud toit?

Organismile sobimatu toidu tarbimine võib põhjustada seisaku kaalulangetusel. Proovi paariks päevaks oma menüüst välja jätta kõik gluteeni sisaldav ja jälgi kuidas ennast tunned. Sama asja võid proovida ka laktoosiga, kui kahtlustad, et ei talu piimasuhkrut. Kui sinu enesetunne ja seedimine paraneb, siis peaksid muutma oma igapäevast menüüd.

Kas jood piisavalt?

Olen ka eelnevalt kirjutanud piisaval hulgal vedeliku joomisest ja selle tähtsusest. Kui tarbid toite või jooke, mis vee kehast välja viivad (näiteks tee, kohv, alkohol ja soolased toidud), siis peaksid tavalisest rohkem vedelikku tarbima. Kui sa ei joo piisavalt vett, siis tee sellega kohe algust. Kanna veepudelit endaga kaasas või aseta veekann töökohas nähtavasse kohta.

Kas sööd regulaarselt?

Süües vähemalt kolm korda päevas, omandab organism toimimiseks vajaliku hulga kaloreid ning see hoiab ainevahetuse töös. Näiteks kui sul pole ärgates aega suurt hommikusööki valmistada, siis proovi süüa väike vahepala, mis seda asendaks. Söö regulaarselt ja peagi hakkab ka kehakaal selle tagajärjel langema.

Kas käid liiga tihti restoranis või kohvikus?

Restoranis pakutavad portsjonid kipuvad kaalulangetaja jaoks liiga suured olema ja liialdatakse odava rasvaine ja maitseainetega. Enamus kohvikus pakutavaid toorsalateid sisaldavad suhkrut või äädikat. Kui pole võimalik lõunaks tervislikut sööki kodust kaasa võtta, siis palu praad ilma kastmeta ja pane rõhku köögiviljadele ja ilma suhkruta tehtud värsketele salatitele

Kas liigud vähe?

Liigu rohkelt jalgsi ja kui kasutad sammulugejat, siis püüa saavutada vähemalt 10 000 sammu päevas. Kui teed istuvat või sundasendis tööd, siis püüa peale tööpäeva lõppu jõuda vähemalt kolmel korral nädalas sportima. Parim variant on liikuda värskes õhus ja sobivad nii kiirkõnd, sörkjooks, rattasõit kui ka teised spordialad.

Nagu näed, siis kaalulangust mõjutavad mitmed esmapilgul ebatähtsad tegurid- mõned neist emotsionaalsed, füsioloogilised ja harjumuslikud.

Allikas: Erikorgu.ee