Kiire meenutus bioloogiatunnist ütleb, et musklid koosnevad aeglaseid kiude sisaldavatest punastest lihastest ning kiireid lihaskiude sisaldavatest valgetest lihastest. Intensiivne jõutreening mõjub eelkõige valgetele lihastele, kasvatades ühtlasi musklit, kuid sinu punased lihased jäävad puutumata.

Punaste lihaste treenimiseks, ning kaalu langetamiseks, tuleb teha kestvustrenni. Kogenud jooksjad võivad sulle aga kinnitada, et muskleid pole mõtet jooksmisega kasvatada.
See toob meid loomuliku lahenduse juurde: ühendades kaks treeningmeetodit saate treenida nii valgeid kui punaseid lihaseid korraga. Sellist metoodikat me nimetamegi Vene kaalulangetamise saladuseks. Sama strateegiat kasutasid NSV Liidu teadlased aastakümneid tagasi. Nii kasvab lihasmass, paisuvad musklid, põlevad rasvad ning paraneb üleüldine vorm.
Parim asi kõige juures on tõik, et seda on väga lihtne teostada. Igal treeningul tuleb tõsta suuri raskusi ning teha plahvatuslikke harjutusi, mille kaudu stimuleeritakse valgeid lihaseid. Jõuharjutused kasvatavad valgeid lihaseid suuremaks ja tugevamaks. Lisaboonusena vajavad valged lihased kokku tõmbumiseks rohkem energiat.

Punaste lihaste treenimiseks soovitame teha kestvusharjutusi. Nende harjutuste puhul tuleb valida aeglane, kuid püsiv tempo, mida tuleb hoida harjutuse algusest soorituse lõpuni.  Kangiga kükke tehes kuluta mõlemale — nii raskuse langetamisele kui ka tõstmisele, — kaks sekundit. Kükitades või seistes ei tohi pause teha. Selline stabiilse rütmiga treening on võimalik üksnes väikeste raskustega, sest lisakilode tõstmisel treenitakse punaste lihaste asemel valgeid.

Miks kestvustrenn aitab? Stabiilse tempoga kükke tehes on sinu jalad pidevalt madala pinge all. Töötavaid muskleid ei jõuta piisavalt verega varustada, mistõttu jäävad lihased pikaks perioodiks ilma hapnikuta. Vähesele hapnikule reageerivad lihased, hakates tootma rohkem mitokondrit. Mitokondrid on lihasrakkudes sisalduvad väikesed „jõujaamad”, mis toodavad energiat. Mida rohkem on rakkudes mitokondrit, seda rohkem rasvu oled võimeline põletama.
Iga treeningu lõpus tuleb teha harjutusi ainevahetuse kiirendamiseks. Selleks sobivad näiteks sangpommiga hüppamine või vibutamine. Neid harjutusi tuleb teha kiirete intervallidega: 10 sekundit harjutusi, 50 sekundit puhkust. Mõju on võrreldav kaheksa kuni kümne lõigutrenniga jooksustaadionil. Need harjutused aitavad veelgi rohkem kaloreid põletada ning kiirendavad ainevahetust trennijärgselt.

Allikas: menshealth.com