Sa ei näe tulemusi

See on ilmselt kõige tüüpilisem märk. Hoolimata sellest, kas kaalukaotus on omaette eesmärgiks või mitte, sobib see treeningu edukuse indikaatoriks hästi. Kui treenimine ei täida seatud eesmärke, tuleks midagi muuta.

Pidev väsimus

Pidev väsimustunne annab märku sellest, et treenid liialt palju või liiga kõrge intensiivsusega. Hea viis ületreeningu vältimiseks on mõõta südame löögisagedust puhkeasendis. Kui see hakkab aja jooksul suurenema, peaksid treenimisega piiri pidama ja andma kehale rohkem aega taastumiseks.

Saavutusvõime langeb

Ka see märk on otseselt seotud ületreenitusega. Sooritusvõime langeb, kui kombatakase organismi võimete piire. Sellisel juhul tuleb treeningkava ja -sihid uuesti üle vaadata, nii et need arvestaksid ka puhkust ja organismi maksimaalset sooritusvõimet.

Pidevad vigastused

See võib tähendada, et a) treenid liiga intensiivselt või b) teed harjutusi vale tehnikaga. Esmalt tuleb selgeks teha vigastuse põhjus, et seda tulevikus vältida. Seejärel tuleb vigastus välja ravida, et täie tervise juures uuesti treeningsaali suunduda. Seal võib abi olla treenerist, kes aitab tehnikat kohendada või treeningmahte määrata.

Kumm ei lähe tühjaks

Vastupidiselt eelnevatele näitab see, et sa ei treeni piisavalt tugevalt. Sõltuvalt eesmärkidest soovitame suurendada treeningu kestust või intensiivsust. Pea meeles, et treeningvalu pole võrreldav päris valuga. Kerge ebamugavus, väsinud lihased ja keel vestil tunne on normaalne, kuid tugeva ja terava valu korral soovitame trenn katkestada.

Motivatsioon langeb

Kõige parem treeningviis on selline, mille juurde soovid kindlaks jääda. See tähendab, et treening peab olema sinu jaoks lõbus ja põnev. Kes tunnetab, et ei jaksa ega taha enam treenida, sel tasub valida mõni teine treeningvorm. Samuti võib motivatsioonipuudust selgitada ületreenitusega.

Tasakaalust väljas lihased

See võib tähendada erinevusi vasaku ja parema käe lihasjõus või erinevusi ühe lihasgrupi piires, mis töötavad tavaliselt teatud liigutuste sooritamise ajal ühiselt. Sellised ebakõlad suurendavad vigastuseriski ja viitavad sellele, et sinu treeningprogrammis võib olla mingi kala. Soovitame konsulteerida eksperdiga, kes oskavad probleemile omalt poolt lahendusi pakkuda.

Lihased on pinges või tundlikud

Vihje sellele, et treenid liialt tihti, liiga intensiivselt või on tegu kombinatsiooniga neist kahest. Ühe lahendusena soovitame lisada treeningprogrammi rohkem venitusharjutusi. Samuti soovitame proovida joogat või eksperimenteeri enne ja pärast treeningut massaažirulliga (foam roller).

Pidev improviseerimine

Väga ebaefektiivne meetod treenimiseks on siseneda jõusaali ilma selge plaanita. Esmalt tuleb paika panna eesmärgid ja koostada detailne treeningkava nende saavutamiseks. Ainult nii saavutad soovitud tulemuse.

Treeningud ei muutu raskemaks

Efektiivne treeningplaan peab järk-järgult muutuma raskemaks. Keha harjub valitud intensiivsusega umbes kahe nädala jooksul. Seepärast on vajalik, et sinu treeningmahud kasvaksid progressiivselt ja sa suudaksid kehale esitada pidevalt uusi väljakutseid.

Allikas: theactivetimes.com