Olles alles noor, me ei tunne ega näe enamusi ülekaalu poolt põhjustatavaid terviseriske, kuid kulutame varjatult ära oma tervise varud. Alustades tegevust hiljem on küll positiivne mõju suurepärane, kuid miks mitte võtta ennast käsile juba ennem probleemide teket?

Pead ise otsustama, et sa soovid kaalust alla võtta. Kellegi teise soovitused ja manitsemine ei mõju kaugeltki niivõrd tugevalt kui enda soov ja tahtmine oma elu muuta!

Kaalu langetamise mõju tervisele

Kaalu langetamine juba 5 või 10 kg võrra võib muuta su elu märkimisväärselt.

Kirjutan vähem tuntud kaalulangetuse mõjudest:

  • Tõstab enesekindlust
    Langetades kaalu tõstad oma enesekindlust, tekib tunne, et sa saad raskete asjadega hakkama. Peale umbes kümne kilo kaotus hakkavad su ümbruskaudsed seda märkama ning sind kiitma tubli saavutuse üle.
  • Aitab kaasa intiimelule
    Juba väike kaalukaotus teeb sind märksa atraktviisemaks oma partnerile ja aitab seksuaalelu nauditavamaks muuta.
  • Suurendab viljakust
    Ülekaal mõjutab keha hormoonide tasakaalu, mis võib raskendada lastesaamist. Kaalu kaotus aitab eriti naistel aga ka meestel kergendada lapsesaamist.
  • Liikumine muutub märgatavalt kergemaks ja lihtsamaks
  • Vähendab liigeste valusi ja haiguste riski
    Keha võitleb pidevalt rasvkoega nagu ka haigustega. vähendades kehakaalu annad immuunsüsteemile puhkust. Samuti kergendad liigeste tööd, kuna nad peavad nüüd väiksemat raskust edasi viima.
  • Teravdab mõtet ning aitab paremini fokuseerida ja langetada otsuseid
  • Aitab paremini magada
    Kaalu langetamine vähendab magamisaegse hingamisseisaku ehk uneapnoe esinemise tekkimise riski.
  • Vähem higistamist palaval suvepäeval

Kokkuvõtvalt: Vähem muresid.
Ei pea enam mõtlema mitmetele probleemidele ja raskustele. Saab selleasemel keskenduda elu nautimisele.

Ei maksa ka unustada kehakaalu vähendamise väga tuntud mõjusid tervise parandusse nagu alandab vererõhku, vähendab teise tüübi diabeedi riski ning alandab vähiriski.

Kuidas luua ja hoida motivatsiooni kaalu langetamisel?

On suur hulk inimesi, kes tahaksid kaalust alla võtta. Juba väiksem on vähem inimesi, kes otsustavad kaalulangetuse jaoks reaalselt midagi ette võtta. Neid, kes kuu aja möödudes või peale pidustusi endiselt oma eesmärgi nimel pingutavad on märksa vähem.

Kerge algus, raske võitlus

Kaalu langetamise esimestel päevadel on tihti inimestel nägu naerul, kui saaavad uhkusega öelda, kuidas mõne päeva või nädalaga kaotati mitu kilo. See tuleb toitumise muutuse eripäradest enamjaolt.  Pikaajaline kaalulangus on märksa aeglasem. Kui sa ei ole väga tugevalt ülekaalus, siis su kaalukaotus ei tohiks olla üle ühe kilo nädalas. Kaal võib vahel ka seista paigal mõned nädalad. Ära kaota jõudu sellest. Keskendu kaalulanguse numbrilt enesetunde muutusele, see muutub õieti süües järjest paremaks, ka siis kui kaal seisab vahepeal.

Rasked hetked

Öeldakse, et julge pealhakkamine on pool võitu. See vastab tõele, aga tuleb edasi rühkida ka siis kui teekond osutub raskemaks kui arvatud. Sea endale reaalsed eesmärgid mida saavutada ning uuenda neid jooksvalt, kui saavutad mõne.

Tähista eemärkide saavutamist millegi kosutavaga, mis viib sind lähemale järgmisele eesmärgile nagu näiteks väike treening :).

Motivatsioon

Motivatsioon on see, mis ajab peale pikka tööpäeva trenni või käsib kodus tervisliku toidu valmistada kiirsöögikohast läbihüppamise asemel.

Kui sul on motivatsiooniga parajasti raske siis mõtle juba saavutatule ja elule ennem pingutuse algust. Küsi endalt, kas soovid tagasi pöörduda?

Võid ka alati rääkida lähedastega, jagada nendega oma kõhklusi ja kahtlusi. Nad kindlasti oskavad sind kosutada paari hea sõnaga.

Mis Sind motiveerib?

Mis on see, mis annab igal hommikul põhjuse tõusta ja seatud eesmärgi suunas liikuda?