Uurimuses, mille tulemused avaldati täismahus ajakirjas The Lancet, võeti vaatluse alla pea kahe miljoni inimese ravikaardid ja tehti mitmesuguseid võrdlusi ja analüüse. Uurijate jaoks kõige šokeerivam tulemus oli sellise seose avastamine, et inimesed, kelle kehamassiindeks (KMI) oli 24-29 (mis on ametlikult ülekaal), olid harvem vananedes dementseks muutunud kui normaalkaalus inimesed. Need, kelle KMI oli veelgi kõrgem — 30 või rohkem — haigestumise protsent vähenes veelgi. Ravikaartide andmete põhjal arvutati välja, et risk muutuda vananedes dementseks on ülekaalu näitava KMI-ga inimestel 18% väiksem kui normaalkaalu näitava KMI-ga inimestel.

Järgmisena võeti luubi alla alakaalu näitava KMI-ga inimesed ja nende risk selle uuringu järgi muutuda vanaduses dementseks on normaalkaalus olevate inimestega võrreldes lausa 29% kõrgem.

Uuringute juht doktor Nawab Qizilbash ütleb, et muidugi on uuringu tulemused üllatavad, aga see ei tähenda, et neid tulemusi võiks võtta kui õigustust ülekaalulisusele. Seda, kas inimene jääb vanaduses dementseks või Alzheimeri tõppe, mõjutavad väga paljud faktorid lisaks kehakaalule. Pigem on see uuringust selgunud üllatus huvitavaks edasiseks uurimisobjektiks arstidele ja ehk on tulevikus neid tulemusi võimalik edukalt dementsuse ennetamises ära kasutada.

Allikad:

The Lancet
Woman’s Day