Toitumisnõustaja Amanda Ursell selgitab, millised sööjatüübid on olemas ning annab nõu, kuidas vastavalt oma toitumisviisile trenni teha ja menüüd muuta.

Näksija

Sul peab pidevalt suu käima. Su laual on alati puuviljad, pähklid, juustutükid, kommid vms snäkid, sa ei söö kunagi korralikku einet, sest kardad sellega kaalus juurde võtta.

Kui näksid tervislikke vahepalasid, oled tubli — viis väikest toidukorda päevas hoiavad su ainevahetuse korras.

Jamaks läheb asi siis, kui su käeulatuses on ainult küpsised, kommid ja muud ebatervislikud ning kõrge kalorisisaldusega snäkid. Lisaks sellele, et suudad päev otsa mõelda ainult toidust, kõigub ka su veresuhkru tase ning tunned end halvasti.

Vastupidiselt loodetud tulemisele võtad sa tõenäoliselt hoopis juurde, sest kõht on pidevalt pooltühi ja käsi sirutub järjest uute ja uute krõpsude järele.

Toitumisnõustaja: Võta endale päevakavasse viis kindlat väikeste portsjonitega söögikorda ning pea plaanist kinni. Vali toidud, mis hoiavad nii su veresuhkru taseme ja sellega koos ka su tujud, stabiilsena ning ühtlasi ka su näpud küpsisekausist eemal. Kaks täistera-müslibatooni hommikul, peotäis mandleid ja pirn ennelõunal, tuunikalaga võileib pärastlõunal, jogurt ja Digestive küpsis õhtuooteks ning väike kausitäis pastat Bolognese kastme ja salatiga õhtusöögiks.


Kalorite lugeja

Sa tead täpselt, kui palju kaloreid erinevad road sisaldavad. Seetõttu ei ole sul tõenäoliselt kehakaaluga probleeme või kui ongi, saad olukorra kiiresti uuesti kontrolli alla.

Liigne paranoia ja mure kalorite pärast ja endale kõige maitsva või soovitu keelamine on aga lihtsalt masendav ja viib su lõpuks depressiooni. Kalorilugejad võivad oma “hobisse” nii kinni jääda, et see saab neile kinnisideeks ning nad unustavad, et lisaks kaloritele on elus olemas veel trenn, sõbrad ja elukaaslane.

Toitumisnõustaja: Kalorilugejatel on väga keeruline sellest harjumusest vabaneda, kuid nad peavad astuma selle esimese sammu ja mõistma, et neil ei ole vaja iga toidupalukese pärast närveerida ja igat kommi endale keelata. Toit on nautimiseks!

Alusta sellest, et lubad endale päeva jooksul vaid ühe eine, mille jooksul sa kaloreid ei loe. Naudi igat suutäit, söö aeglaselt ja ära mõtle sellele, mitu kilomeetrit pärast jooksma pead, et seda einet maha raputada. Tõenäoliselt on see su jaoks raske, kuid on alguseks väga oluline.

Samuti proovi oma mõttemaailma muuta selles suunas, et “elad selleks, et süüa,” mitte “sööd selleks, et elada”.

Õgard

Sind ei huvita, mis külmkapis või köögikapis on, sa lihtsalt sööd selle ära. Samuti ei pööra sa tähelepanu töö juures või lähedalasuvas kohvikus pakutavale toidule, sa kugistad alla kõik, mis sulle ette satub ning 10 minutit hiljem sa ei mäleta, mida sa sõid ja kuidas see maitses.

Õgardid ei pööra mingit tähelepanu tervislikule toitumisele, neil pole aimugi, milliseid toitaineid nad vajavad ja millised toidud võivad neile hoopis karuteene teha.

Asi ei ole selles, et õgardeid ei huvitaks nende välimus ja kaalunumber. Huvitab vägagi. Kuid madal enesehinnang ja ebakindlus oma välimuse pärast viivad neid ikka ja jälle vale toidu juurde tagasi.

Toitumisnõustaja: Õgardid peaksid oma uimast üles ärkama ning võtma vastutuse selle eest, mida nad ostavad ja endale sisse söövad. Otsustades, milliseid eineid nad endale igapäevaselt lubavad, mida õhtuks söövad, saavad nad oma isude üle taas kontrolli. Ja mis peamine — õgardid ei tohi kunagi poodi minna ilma ostunimekirjata! Ostunimekiri tuleb valmis kirjutada juba kodus ning sellest kõrvale kalduda ei tohi.

Õgard tohib endiselt osta valmistoite ja poolfabrikaate, kuid paaril päeval nädalas tuleks siiski ise algusest lõpuni toit valmis teha, et tuletada meelde, kui nauditav see on ja kui maitsev on enda tehtud roog.

Kompulsiivne ülesööja

Binge tähendab eesti keeles pealesundivat, tahtele allumatut. Kui rääkida toitumisest ja toitumishäiretest, siis tähendab see kontrollimatut ülesöömist ja ingliskeelsest sõnast binge-eating disorder tulenev toitumishäire on pealesundiv söömishäire. (toitumine.ee).

Sa sööd üldiselt tervislikult ning valid hoolega, mida suhu pistad, kuid kaotad siis järsku kontrolli ning ahmid endale kilode kaupa oma lemmiktoitu sisse. Tihti õigustavad ülesööjad oma õgardlushooge sellega, et nad on preemia ära teeninud, kuna on eelnevad kaks nädalat väga tublisti oma dieedist kinni pidanud.

Hea uudis on see, et kompulsiivsed ülesööjad toituvad üldiselt tervislikult. Aga kui nad libastuvad, tunnevad nad end pärast väga halvasti ning haaravad lohutuseks uue koogitüki järele ning satuvad uuesti tsüklisse. Seetõttu on neil pikaajaliselt väga keeruline oma kehakaalu kontrolli all hoida.

Toitumisnõustaja: Binge-sööjad peaksid oma lemmikmaiuse oma päevasesse toiduplaani sisse kirjutama, et see ei tunduks neile enam keelatud viljana ehk toiduna, mida tohib endale lubada vaid haruharva ja siis hästi suurtes kogustes. Sel moel saab kunagisest lemmikust täiesti tavaline igapäevaroog.

Uuringud on näidanud, et kui inimesed teevad teadlikult otsuseid süüa igal hommikul midagi “keelatut” nagu jäätis, tükk šokolaadi või juustu, aitab see neil õgimishoogudest üle saada. Päevane magusanorm on täidetud ja isud teiste keelatud ainete vastu vähenevad.

Lohutussööja

Lohutussööjad peidavad toiduga oma muresid ja probleeme ning leiavad toidust lohutust kehva enesetunde vastu.

Jäätis, pitsa või pakk krõpse pakuvad tõesti hetkelist naudingut ja lohutust, kuid hiljem tekitab veelgi kohutavamaid süümepiinu ja tunned end veel kordades halvemini. Mis kõige hullem — sa ei jõudnudki probleemi läbi analüüsida ega selle tekkepõhjuste jälile ja pead sellega homme uuesti tegelema.

Loomulikut tõuseb kehakaal ja kuna lohutustoit on enamjaolt väga ebatervislik, ei saa sa kätte piisavalt vajalikke toitaineid ja su tervis halveneb. Tervisliku dieedi pidamine on lohutussööjatele tõsiselt raske ülesanne, sest neil ei ole muud soovi kui kaalu kaotada, kuid nad ei suuda end käsile võtta.

Toitumisnõustaja: Lohutussööjate kõige esimene samm on leida üles ja teadvustada endale oma õgimishoogude ehk halva enesetunde põhjused. Kui need on välja selgitatud, tuleks koostada väga põhjalik ja tervislik toitumiskava ning sellest ka kinni pidada. Algus on raske, kuid mida aeg edasi, seda lihtsam on spetsialistiga koos välja töötatud menüüst kinni pidada ning vähendada vajadust oma valu, kurbust või halba tuju toiduga peita.


Allikas: The Sun