Uus rühmatreeningu meetod, mis on üle võtnud elemente ka näiteks pilootide koolitusest, pärineb Suurbritanniast. Treenereid õpetavad välja tõelised armeekapralid.

Vormi ja enesehinnangu parandamine

Treeningu eesmärgiks pole mitte ainult hea füüsiline vorm, vaid ka eneseusalduse kasvatamine. Füüsilist vormi parandatakse sobivate harjutusteseeriatega, arendades vastupidavust ja muid motoorseid omadusi ning tugevdades lihaseid. Harjutajatele enesekaitsevõtteid õpetades toetatakse eneseusalduse suurenemist.

Programm näeb ette treenimist vaheldumisi nii jõusaalis ja vabas õhus kui ka basseinis kolme kuu jooksul kaks korda nädalas (korraga tund aega). Treeningut iseloomustab suur vaheldusrikkus ja dünaamilisus — see ei lähe igavaks ja sisaldab mitmeid erinevaid stiimuleid.

Harjutused kuival maal

Tunnid meenutavad sõjaväes toimuvat väljaõpet nii selle poolest, et üksteisele järgnevaid takistusi takistusribal ületatakse mitu korda, kui ka selle poolest, et harjutusi sooritatakse pigem kiires rütmis, mis nõuab osavust ja head koordinatsiooni.

Soojendus

Tund algab kümneminutilise soojendusega, milleks on vahelduva kiiruse ja erinevate sammudega jooks, näiteks külg-galopp, põlvetõstejooks, kannatõstejooks jm.

Takistusriba

Tunni keskseks osaks on takistusriba läbimine kolmel korral, mis kestab umbes kakskümmend minutit. Kasutatakse mitmesuguseid võimlemisriistu nagu kang ja rõngad ning ületatakse nööridest ja väikestest maa sees olevatest elementidest koosnevaid takistusi. Harjutused võivad olla näiteks järgmised: tuleb kiiresti sisse ja välja hüpata kas ühte või mitmesse mahaasetatud rõngasse, püüda palli ja seda paarilisele tagasi visata, teha seeria kätekõverdusi, hüpata hüppenööriga, läbida teatud lõik roomates, teha kõhulihaste harjutusi ja harjutusi hantlitega.

Võimaluse korral muudetakse takistusriba läbimine veelgi efektiivsemaks, viies tundi läbi õues, kus kasutatakse ära juba olemasolevaid takistusi nagu puud (kangi asemel) ja autokummid (kuhu saab sisse hüpata).

Enesekaitse

Samuti umbes kakskümmend minutit kestva järgneva osa jooksul proovitakse peamisi enesekaitsevõtteid, millele on lisatud kickboxing’ust ja tänavavõitlusest pärinevaid elemente (erinevad löögid). Koos paarilisega harjutatakse maadlusvõtteid, lööke, haardessevõtmisi ja võtteid vastase blokeerimiseks ning enda vabastamiseks rünnaku korral.

Lõdvestamine

Lõdvestumiseks tehakse tunni lõpus viis minutit sirutusi.

Harjutused vees

Basseinis toimuvate tundide puhul järgitakse kuival maal toimunud treeningutega sarnanevat tunni ülesehitust. Harjutused on jõukohased kõigile, ka neile, kes ei oska ujuda.

Tunni alguses jaotatakse rühm kaheks vastavalt sellele, kui kogenud ujujatega on tegemist. Kümneminutilise soojenduse ajal ujutakse vabas stiilis, algajad kõnnivad või jooksevad vees.
Järgneva kümne minuti jooksul läbitakse vees takistusriba, kasutades pahkluu ümber olevate ujumispatjade ja juhtraudadega ujukite abi ning veepinnal püsivaid torusid, ujumislaudu ja vesijalgrattaid. Näiteks treenitakse vesijalgratast erinevas tempos vändates, tehes samal ajal tõmbeid kätega või tehakse torust kinni hoides jalgadega ujumisliigutusi.

Vetelpääste ABC

Tunni teine osa, kakskümmend minutit, kulub sukeldumise ja vetelpääste aluste õppimisele — õpitaks, kuidas vee all õigesti hinge kinni hoida ja kuidas basseini põhjast esemeid üles tuua. Koos paarilisega katsetatakse õiget tehnikat kaaslase „kaldale“ toomiseks.

Tund lõpeb viieminutilise lõdvestumisega, milleks on aktiivsed sirutused vees ja neile järgnevad sujuvate liigutustega harjutused.

Sobiva meeleolu loomine

Sõjaväelise treeningu tundides püütakse luua militaarset meeleolu: treenerid õhutavad harjutajaid raskustele mitte alla vanduma ja motiveerivad neid nii nagu seda teevad kadettide instruktorid.

Harjutuste saateks pidevalt kõlav taustamuusika on valitud selline, et see aitaks kaasa koormuse tõstmisele ning oleks abiks harjutuste rütmis püsimisele. Eelistatakse hoogsarütmilisi löökpillimuusikaga palasid.

Treenerid kannavad laigulisi või kaitsevärvi armeestiilis rõivaid. Harjutajatelt samasuguse riietuse kandmist ei nõuta, piisab tavalistest jõusaalis või basseinis treenimiseks sobivatest rõivastest, kuid vaja läheb vetruva tallaga spordijalatseid.

Sõjaväelise treeningu kasutegurid

Sõjaväelise treeningu vaheldusrikaste harjutuste abil arendatakse tasakaalu, osavust ja koordinatsioonivõimet ning tugevdatakse südame-veresoonkonna vastupidavust ja lihaseid.
Arendatakse ka selliseid isiksuslikke omadusi nagu otsustavus, sihikindlus, tahtejõud, keskendumisvõime ja eneseusaldus.

* * *

Järgnev video on hea näide sellest, et treenigriietuseks ei pea alati püksid olema: