Me ei räägi kergest rasvapolstrikesest kõhul, vaid ajutisest kõhu paisumisest, mida juhtub aegajalt meie kõigiga. „Kui kõht ei ole pundunud just mingil meditsiinilisel põhjusel, nagu maksa-või südamehaigus, saavad selle ainsaks tekitajaks olla soolegaasid,” ütleb endokrinoloog Michael Jensen. „On müüt, et kõhu ajab punni kehasse kogunenud liigne vedelik, sest alakõht ei ole piirkond, kuhu vedelik algselt kogunema hakkakski. Pigem koguneb see püsti seistes jalgadesse.”

Mis siis tekitab gaasi kogunemist, mis võib tuua kaose su välimuses ja enesetundes? Ekspertide hinnangul on süüdlasi mitmeid, toidutalumatusest kõhukinnisuseni.

Väldi kõhukinnisust

Liiga vähe kiudaineid ja füüsilist aktiivsust viivad kõhukinnisuseni, mis tekitab omakorda kõhu pundumist. Selle vältimiseks söö kiudainerikkaid täisteratoite, puu- ja juurvilju, pähkleid ja seemneid. Tarbida tuleks ka rohkelt vedelikke (6-8 klaasi päevas) ning teha füüsilist tööd vähemalt 30 minutit päevas, viis korda nädalas.

Välista laktoosi- või gluteenitalumatus

Toiduallergiad ja -talumatused tekitavad kõhugaase ja pundumist, kuid need peab olema arst kindlaks määranud. Paljud inimesed panevad endale ise diagnoosi ning jätavad asjatult oma toitumissedelist välja vajalikud piima- ja teraviljatooted. Kui kahtlustad endal mingit allergiat või talumatust, lase arstil vajalikud testid teha.

Laktoosi- või gluteenitalumatuse korral saab punnis kõhule leevendust nendest ainetest loobumine. Kuna aga piimatooteid ei tohi kindlasti täielikult kõrvale jätta, püüa tarbida jogurtit ja vanemaid juuste, mille laktoosisisaldus on madalam.

Ära kugista

Kiiresti süües ja toitu mitte korralikult mäludes neelad sa liigset õhku, mis tekitab jällegi pundunud kõhtu ja kõhugaase. Nii et võta aeg maha ja naudi oma toitu. Toidukorrad peaksid kestma vähemalt pool tundi. Pea meeles, et seedimine algab juba suus ning kõhupundumist aitab vähendada see, kui mälud oma toitu põhjalikumalt.

Aeglasel söömisel on aga veel üks eelis: kui sööd rahulikult, on toidukord rahuldustpakkuvam. Uuringud on näidanud ka, et kui inimene sööb aeglasemalt, sööb ta enamjaolt ka vähem.

Ära liialda karboniseeritud jookidega

Karboniseeritud jookides olev mull võib gaase kõhus kinni hoida. Mullijookide asemel võiks eelistada sidruni, laimi või kurgiga maitsestatud vett. Kui karastusjookidest loobuda ei suuda, tuleks lihtsalt nende kogust vähendada. Mõnus ja kõhtu rahvustav jook on ka piparmünditee.

Loobu närimiskummist

Nätsu närides neelatakse õhku, mis võib jällegi pundunud kõhuni viia. Kui sul on kombeks nätsu närida, püüa see asendada kõva imemiskommi või tervisliku kuidainerikka snäkiga, nagu puu- ja juurviljad.

Ole ettevaatlik suhkruvabade toodetega

Paljud inimesed vaevlevad kõhu pundumise käes, sest tarbivad liiga palju kunstlikult magustatud tooteid. Eksperdid ei soovita magusaid suhkruvabu tooteid süüa rohkem kui 2-3 serveeringut päevas.

Piira naatriumi hulka

Töödeldud toidud kipuvad olema naatriumirikkad ning kiudainevaesed ning mõlemal juhul võib tekkida pundumistunne. Tekita endale harjumus lugeda toiduainepakendite sedeleid. Kui ostad töödeldud, konservitud või sügavkülmutatud toite, siis jälgi, et ühes serveeringus poleks enam kui 500 mg naatriumi (või, et päevas ei tarbitaks enam kui 2300 mg naatriumi).

Väldi ube

Kui sa pole just ubade söömisega harjunud, võivad need su kõhus tekitada gaasilise keskkonna. Sama lugu on brokoli, Brüsseli kapsa ja lillkapsaga. See aga ei tähenda, et sa peaksid need toitvad ja kiudainerikkad toidud hoopis kõrvale jätma. Ära karda ube - too need enda toitumisse lihtsalt aeglaselt sisse, kuni su keha kohaneb nende segudega, mis esialgu võivad gaase tekitada.

Söö tihemini ja väiksemaid portsjoneid

Kolme rikkaliku söögikorra asemel püüa süüa tihemini ja väiksemates kogustes. See võib vabastada sind pundumistundest, mida suured kõhutäied tihti tekitada võivad (mõtle jõulusöömingutele). Tihemini söömine hoiab ka veresuhkru taseme kontrolli all ning näljatunde vaos.

Söö näiteks 5-6 korda päevas väiksemaid eineid ning jälgi, et kogused ja kalorsus oleksid sinu vajadustele vastavad.

Söö kõhusõbralikke toiduaineid

Mitmed uurimistulemused soovitavad piparmünditeed, ingverit, ananassi, peterselli ja kasulikku bakterit sisaldavat biojogurtit, kui kõhusõbralikke toite, mis aitavad pundumistunnet vähendada.

Kõhulahtistid, paastumine ja toidukordade vahelejätmine pole soovitatav ei kaalulangetamiseks, ega kõhupundumise vältimiseks. Kui püüad oma kõhtu pikaajaliselt lamedamaks saada, aitab tõenäoliselt kõige paremini see, kui võtad mõne kilo alla.

Enamjaolt on nii, et kui kaotad kehakaalu, väheneb ka kõhu ümbermõõt. Ehkki inimesed kaotavad kaalu erinevalt, kaob see kõige kiiremini ja märgatavamalt just kõhu piirkonnas.

Eksperdid ütlevad ka, et kõhulihaste harjutuste tegemine ei aita liigsest kõhust vabaneda. Abi võib olla aga kõhulihaseid tugevdavatest Pilatese harjutustest ning treeningpallist, sest tugevamad musklid jätavad mulje lamedamast kõhust.

Allikas: Good Housekeeping