Enamus kaloreid vähendavad dieedid aitavad langetada kaalu nii kaua, kuni suudetakse dieeti järgida. Kuigi dieetide efektiivsuses on statistiliselt oluline erinevus, ei pruugi see olla eriti oluline inimesele, kes tahab kaalus alla võtta. Näiteks Atkinisi dieet põhjustab 1,71 kg suurema kaalulanguse kui Zone’i dieet 6 kuu jooksul. See ei ole praktikas eriti suur erinevus.

Ülekaalulistele ja rasvunud täiskasvanutele on tõenäoliselt kaalulangetuseks mingi dieet parem kui mitte üldse dieedi järgimine. Madala süsivesikusisaldusega ja madala rasvasisaldusega dieedid on tõenäoliselt pikaajaliselt kõige efektiivsemad, kuigi mitte eriti rohkem kui teised dieedid.

Oluline on aga arvestada, et mitme dieedi puhul tegelikult järgiti lisaks makrotoitainete koostisele ka teisi muutujaid, näiteks Ornishi dieedi puhul järgiti seda, et enamus toidust tarbitaks taimsetest allikatest ja samal ajal tegeletaks ka stressi vähendamisega. Seega tegelikult võivad teatud dieetides lisaks makrotoitainete koostisele anda kaalulangetusele juurde ka teised faktorid.

Milline on kõige parem dieet?

Enamus professionaale fitness-valdkonnas teavad, et kõige parem dieet on see, mida inimene suudab kõige kauem ja paremini järgida. See uuringute kokkuvõte aga kinnitab seda teadmist läbi tugevalt kontrollitud metoodika.

Kõige parem dieet on see, mida toetab teaduslik tõendus ja mis on tervislik ning jätkusuutlik konkreetsele indiviidile. Antud uuring annab mingit tõendust sellest, et madala süsivesikusisalduse ja madala rasvasisaldusega dieedid võivad olla kõige efektiivsemad pikaajaliselt, kuid mitte eriti palju võrreldes teiste dieetidega.

Kui kõik dieedid töötavad, siis milleks üldse dieedile minna? Miks mitte lihtsalt tervislikke toitusid süüa? Dieedid võivad anda raamistiku, mille järgi oma toitumist kujundada. Toitumissoovituste järgimine ja teatud reeglitest kinni pidamine võib aidata igaühte.

Allikas: TeadlikTreening.com