Kirjastus Kunst andis välja Sarah Wilsoni raamatu “Mina loobun suhkrust”, kus naine räägib oma loo sellest, kuidas ta otsustas loobuda suhkrust. Esialgu mõtles Sarah, et loobub suhkrust eksperimendi korras vaid mõneks ajaks, kuid peagi sai suhkruvabast toitumisest tema uus elustiil. Nii nagu paljud meist, ei osanud ka Sarah näha seost oma meeletu suhkrutarbimise ning meeleolu ja kaalu kõikumiste ning unehäirete vahel. Kui aga sai selgeks, et igapäevaselt tarbib ta ligikaudu 25 teelusikat suhkrut, see tähendab, on tõeline suhkrusõltlane, otsustas ta oma elu muuta.

Sarah lihtne ning praktiline lähenemine suhkruvabale elule muudab suhkrust loobumise kõigi jaoks võimalikuks.

LÕIK RAAMATUST:

Alustuseks mõni fakt. Et asi oleks täiesti selge, siis vaenlaseks on fruktoos, mitte suhkur per se. Kui ma räägin suhkrust loobumisest, pean silmas fruktoosist loobumist.

Mõned näited: lauasuhkrus on 50% fruktoosi ja 50% sukroosi, banaanis ligikaudu 55% suhkrut, millest üle poole fruktoos, mesi sisaldab 40% fruktoosi.

Siin on põhjused, miks see on halb!

1. Fruktoos paneb meid rohkem sööma

Igal molekulil, mille suhu paneme, on oma isuhormoon ja kui oleme piisavalt molekule söönud, ütlevad need hormoonid meie ajudele: „Kõht on täis, lõpeta söömine.” Meie kehad on targad, oleme loodud sööma üksnes nii palju kui vajame. Seda seetõttu, et kui olime koopainimesed, oli suhkur nii ülimalt väärtuslik (kiire energiasüst gnuude jahtimiseks) kui ka äärmiselt haruldane (mõni mari siin ja seal). Seega arenesime nõnda, et fruktoosi puhul aitab-küll-nuppu ei tekkinud. Kui leidsime marjapõõsa, võisime ennast lolliks mugida (ja glükoosi kohe rasvana ladestada). Kõik oli siiski korras, kuni suhkur oli haruldane ja pidime selle kättesaamiseks ränka vaeva nägema. Kuid nüüd on seda naeruväärselt lihtne leida — peame vaid käe välja sirutama. Aitab-küll-nupu puudumise tõttu peame olema väga vastutustundlikud!

2. Fruktoos muutub otse rasvaks

Pärast fruktoosi söömist lasub enamik ainevahetuslikku koormust sinu maksal. Glükoosist lõhustab sinu maks ainult 20%. Peaaegu iga rakk su kehas kasutab glükoosi, seega „põletatakse” see tavaliselt ära kohe pärast tarbimist. Fruktoosi aga ei kasutata kohe energia tootmiseks ära, vaid muudetakse otse rasvaks. Kui joome fruktoosi (karastusjoogid ja mahlad), on selline protsess veelgi kiirem.

3. Fruktoos teeb meid haigeks

Tehtud on järjest rohkem uurimistööd selle kohta, kuidas fruktoos meie kehasid mõjutab. Arvukad uuringud on leidnud, et:

  • fruktoos tõkestab meie immuunsüsteemi, muudab viiruste ja infektsioonide vastu võitlemise raskemaks;
  • häirib mineraalide tasakaalu meie kehas, põhjustab mineraalide puudust ja segab nende imendumist;
  • pärsib viljakust;
  • kiirendab vananemist;
  • on seostatud rinna-, munasarja-, eesnäärme-, pärasoole-, kõhunäärme-, kopsu-, sapipõie ja kõhuvähi arenguga;
  • on seotud dementsusega;
  • põhjustab seedekulgla happelisust, seedehäireid ja toitainete imendusmishäiret;
  • võib põhjustada adrenaliinitaseme kiiret tõusu, samuti hüperaktiivsust, ärevust ja keskendumishäireid.

Lähipäevil toome teieni nipid, kuidas suhkrust loobumist alustada!