Kõiki meist ei ole õnnistatud ilusa sirge hambareaga. Lisaks sellele, et puseriti hammastega naeratus ei ole kõige ilusam, toovad need kaasa ka muid vaevusi. Sestap on tark pöörduda spetsialisti poole, kellega koostöös mõne aja möödudes kõik hambad ilusti oma õige koha leiavad.

Kes noores eas jättis selle käigu tegemata, ei ole veel midagi kaotanud. Hammaste ortodontilist ravi tehakse igas eas patsiendile.

Breketite valik on suur, valida saab nii säravkaunite kui ka suus hoopis märkamatuks jäävate breketite vahel.

Breketite teemal vestlesin Kaja Hambaravi ortodont-residendi dr Jelena Savvovaga.

Mitte ainult ilu pärast

Dr Savvova sõnul saab parima tulemuse, kui breketid paigaldada siis, mil just kõik jäävhambad on lõikunud. Tuleb ette ka juhuseid, et breketid on vaja kleepida veelgi varem, ent kõik sõltub inimese hambumuse anomaaliast.

Üldjuhul saavad lapsed oma hambarea sirgeks kiiremini ja väiksema vaevaga kui täiskasvanud.

Täiskasvanud lasevad endale breketeid paigaldada eelkõige eesmärgiga parandada oma naeratust. Sageli on näiteks alumine hambarivi puseriti seetõttu, et seal on justkui üks liigne hammas. Hammas, mis on hambarivi viltuseks ajanud, eemaldatakse ning seejärel liimitakse hammastele breketid, mis hakkavad suhu jäänud hambaid kokkupoole vedama. Mõne aja pärast ongi tulemuseks ilus sirge hambarivi. Breketite abil on võimalik vähendada ka kahe hamba vahelisi vahesid.

Breketite kandmisega on võimalik ka ennetada ettetulevaid haigusnähtusid, mis on tingitud valest hambumusest. Sagedased on ka juhused, mil on vaja tõhustada hammaste funktsiooni. Kui näiteks alumised hambad on puseriti, koguneb hammaste taha hambakatt, mida on raske harjaga eemaldada. Seejärel moodustub katust hambakivi ja tekivad parodondi haigused.

Eespool asetsevad esihambad on traumadele rohkem allutatud kui õiges positsioonis esihambad, sügavhambumuse korral ulatuvad alumised esihambad limaskestani ja põhjustavad limaskesta traumat.

Lapsed vajavad ravi tulevase tervisliku hambumuse arenemiseks ja säilitamiseks. Täiskasvanutele tehakse hammaste ortodontilist ravi tihti ka enne proteesimist, kui on vaja teha näiteks silla jaoks kohta.

Breketite paigaldamine pole valulik. Hammas puhastatakse ja breket kleebitakse spetsiaalse liimiga hamba küljele.

Harilikult võtab breketitega hambarea sirgeks saamine aega poolteist kuni kaks aastat. Suuresti sõltub see hambumuse anomaalia raskusest. Samuti sellest, kas eelnevalt on olnud vaja eemaldada mõni hammas või laiendavate ortodontiliste aparaatidega hambarivvi ruumi teha.

Kui breketid on paigaldatud, tuleb neid vähemalt kord kuus ortodondi juures pingutamas käia.

Kõige tavalisemad breketid on tehtud terasest, kuid on olemas ka keraamilised breketid (monokristallilistest safiiridest), mis on valged või läbipaistvad ja seetõttu vähem märgatavad. On veel lingvaal-sed breketid, mis kleebitakse hammaste tagumisele seinale – neid peaaegu polegi näha.

Suuhügieen on tähtis

“Hammaste ortodontilise ravi ajal on vaja veelgi hoolsamalt suuhügieeni eest hoolitseda kui tavaliselt,” toonitab dr Savvova.

Breketid koguvad ülihästi enda külge toidujääke ja kui need jätta eemaldamata, on tagajärjeks katkised hambad, igemehaigused ja halb hingeõhk.

Breketite kandmise ajal sobib hammaste hoolduseks pigem soft-märgistusega hambahari, kuna see on paindlikum ning ulatub tõhusamalt puhastama ka raskesti ligipääsetavatesse kohtadesse.

Soetada võiks ka spetsiaalse breketikandjatele mõeldud hambaharja, kus välimised harjased on pikemad ja keskmised lühemad ning puhastamine veelgi tõhusam.

Lisaks harjamisele tuleb hambaid puhastada hambaniidiga, sest hammaste harjamisega saame puhastada vaid ligikaudu 3/4 hambapinnast. Enne hammaste harjamist tuleb suust eemaldada elastikud või muud breketsüsteemi eemaldatavad komponendid.

Vähemalt kord poole aasta jooksul (vajadusel sagedamini) tuleb käia ka hambaarsti juures.

Lisaks tuleb silmas pidada tervislikku toitumist ning vältida toite, mis võivad breketeid kahjustada. Õige toit tagab lõualuude ja hammaste varustatuse vajalike ainetega kogu ravi vältel.

Breketitega seotud mured

Breketite kandmine võib endaga kaasa tuua ka teisi probleeme ja kõrvalnähte. Osad neist, nagu ebatõhusast suuhügieenist ja kehvast toitumisest tingitud kaariese teke, on kergesti ärahoitavad, ent on ka tõsisemaid hädasid.

Võib ette tulla, et hammas hakkab sealt, kus on kõige suurem kontakt breketiga, kuluma. Enim tuleb seda ette keraamilise, metall- ja komposiitbreketi puhul. Hammas võib ka breketite eemaldamisel murduda.

Samuti võib liiga suur ortodontiline jõud tekitada hambanärvi põletikku.

Ent võimalikest muredest ei maksa lasta end heidutada. Korralik suuhügieen ja regulaarne arstilkäik ennetavad pea kõiki ettetulevaid hädasid.

Kindlasti ei ole breketite suhu liimimine kõige odavam lõbu. Ent kui võtta arvesse hammaste ilu ning valest hambumusest tingitud terviseohte, ei tohiks ükski summa olla liiga suur.

Kaunis on kallis

Kahe aasta peale, mil hambumuse ravi breketitega keskmiselt kestab, tuleb arvestada 1300–2600 euroga. Hinna sees on breketite ja teiste ortodontiliste aparaatide asetamine, igakuine aktiveerimine, hiljem ka breketite mahavõtmine ja retensiooniaparaat (see valmistatakse pärast aktiivse ortodontilise ravi lõppu ja selle ülesanne on hambaid uues asendis hoida).

Hind sõltub ka sellest, mis tüüpi breketid valida. Breketisüsteeme on mitmeid ning arst teeb pakkumise vastavalt diagnoosile ja raviplaanile.

Breketeid on nii hõbedasi, kuldseid kui ka valgeid.

Kõige tavalisemad ja hinnaklassilt odavamad on hõbedased, mis on ka kõige vastupidavamad.

Valged ehk keraamilised breketid on vähem silmatorkavad, aga need on ka õrnemad ja hinnalt
kallimad.

Metallist breketite puhul peab arsti juures käima igas kuus, iseligeeruvate breketite puhul aga iga kümne nädala tagant.

Viimased on küll kallimad, kuid patsiendile mõneti mugavamad, sest arsti peab harvemini külastama ja ka suuhügieeni on kergem järgida.

Mitu kasu koos

Ortodontiline ravi muudab mitte üksnes hambarea sirgemaks ja naeratuse kaunimaks, vaid taastab ka lõualuude normaalse talitluse.

Ravi tulemusel jaotub mälumiskoormus ühtlaselt ülemise ja alumise hambakaare vahel, mõlema suupoole hammastevahelised kontaktid tasakaalustuvad ja alalõualiiges saab vabalt pesas olla.

Breketite kandmise aeg tuleb tervise nimel lihtsalt üle elada!