Hammaste tervise kuu üks eestvedajaid, Kliinik 32 näo-lõuakirurg dr. Reet Pallase sõnul juhtuvad hambatraumad peamiselt laste ja varateismelistega, kes lisaks talispordialade harrastamisele veedavad vaba aega näiteks veekeskustes või batuudi- ja elamusspordikeskustes. „Samas võib hambatrauma tekkida ka õnnetu kukkumise tagajärjel, mistõttu on oluline, et nii lapsed ise kui ka lapsevanemad ja treenerid teaksid, kuidas hambatrauma korral käituda,“ rääkis dr. Pallase.

Hammastega juhtuvad traumad võivad olla väga erinevad, alates hambakrooni mõrast, silmaga nähtavast hambakrooni murrust, hamba asendi muutusest kuni kogu hamba välja tulemiseni. Dr. Pallase sõnul tasub iga hambatrauma korral võtta koheselt ühendust hambaarstiga, kuid eriti kiirelt ja teadlikult on vaja tegutseda siis, kui hambatrauma tagajärjel on hammas täielikult või osaliselt lahti tulnud.

Kuidas tuleks siis tegutseda, kui hambatrauma tagajärjel on hammas täielikult või osaliselt lahti tulnud?

1. Otsi üles hammas! Katsu ainult hamba valgemat ehk hambakrooni osa!
2. Juhul kui hammas on mustaks läinud, siis loputa seda lühikese aja jooksul (kuni kümme sekundit) külma vee all!
3. Pane hammas arsti juurde mineku ajaks suhu oma kohale tagasi! Valu või ebamugavus, mida see põhjustada võib, on väike hind võimaluse eest hammas päästa. Kui hammast suhu tagasi panna ei õnnestu, siis tuleb hammas panna transportimiseks klaasitäie piima või oma sülje sisse. Hammast tohib transportida ka suus, tagumiste hammaste kõrval põse sees.
4. Pöördu hambaarsti poole! Kui su oma hambaarst ei saa sind vastu võtta, siis pöördu kohalikku erakorralist abi osutavasse hambapolikliinikusse.

Pea meeles, et trauma korral on hamba päästmiseks kõige olulisem kiirus, sest hammast luuga ühendavad sidemed võivad hävida tunniga. Seega tuleks soovitavalt ühe tunni jooksul jõuda hambaarsti juurde, et väljavaated hammast päästa oleksid võimalikult head!

Kõigil huvilistel tasub külastada ka hammaste tervise kuu meeleolukat kodulehte. Kodulehelt leiab videod ja materjalid, mille üle saab näiteks pere või treeninggruppidega koos arutada.

Eraalgatuslik sotsiaalteavituskampaania Hammaste tervise kuu toimub juba kaheksandat aastat. Teavituskuu eesmärk on edendada Eesti inimeste teadlikkust suuõõne- ja hammaste tervisest ning rõhutada ennetuse tähtsust — ennetada on lihtsam kui ravida. Hammaste tervise kuu toimub Kliinik 32 eestvedamisel koostöös Eesti Tervishoiu Muuseumiga. Hammaste tervise kuu raames toimuvad hambatrauma teemalised koolitused nii hambaarstidele kui ka treeneritele.