Sakala Hambaravi arst dr Kaja Kiige annab nõu, millele pöörata tähelepanu, et puhkus saaks mööduda ilusa naeratuse seltsis.

Ära unusta regulaarselt hambapesu
Kuigi kaks korda päevas pesu on elementaarne, võib see puhkuseperioodil ununeda nagu teisedki “kohustused”. Ometi on hammaste pesemine ja niiditamine tervisliku suuhügeeni lahutamatu osa igal aastaajal.

“Tasub investeerida korralikku hambaharja ning mõelda võiks ka sellele, et väljasõitude korral on võimalik hambahari mugavalt kaasa võtta,” toonitas Kiige ja lisas: “Kuigi matkal või telkides ei pruugi pesemisvõimalused olla kergesti ligipääsetavad, siis hambaid saab pesta ikka.”

Enne puhkust külasta ka hambaarsti
Kui oled hambaarsti külastust edasi lükanud, siis enne puhkust tasub see ette võtta, et kontrollida suutervise olukorda ning ennetada võimalikku ootamatut hambavalu. Reisile minnes tasub siiski sõlmida tervisekindlustus, mis vajadusel kataks ka hambaravikulud.

Tervislikud snäkid
Puhkuse juurde käib sageli ka endale “millegi hea” lubamine. Selleks et hea oleks ka kasulik, tasub jälgida näiteks jäätise suhkrusisaldust ning ka happeliste puuviljade tarbimise aega. Hammaste tervisele on eriti kasulikud näiteks õun, porgand ja maasikad.

Kiige sõnul mõjub porgandi söömine justkui massaaž igemetele. Värsked puuviljad ja ka mõned marjad puhastavad hammaste pealispinda, kuid ometigi ei tasu unustada, et need on happelised. “Seetõttu tasub neid süüa 30 minutit enne või pärast hammaste pesu. Pärast marjade ja teiste happeliste toiduainete söömist tuleb loputada suud kergelt puhta veega.”

Olgu tegemist võrkpalli mängimise, rattasõiduga või hoopis surfilaual kulgemisega, sportlike tegevuste ajal võib juhtuda, et hambast tuleb kild ära või saab kannatada suisa kogu hammas. “Kui hambaga juhtub trauma, peab esimesel võimalusel pöörduma hambaarsti poole ja otsima üles killu või hamba, mis on eraldunud. Samuti tuleks hoida trauma üle elanud koha niiskena. Sama kehtib hamba puhul — seda on võimalik transportida näiteks piima või sülje sees, kuid puudutada tohiks ainult hamba krooni osa,” soovitas Kiige lisades, et oluline on hamba päästmiseks on kiirus. Juhul kui enda hambaarsti juurde pole võimalik kiiresti saada, siis tuleks pöörduda erakorralisse vastuvõttu.