Sellest aga, kuidas ennetada hambakattu ja parandada enda suutervise olukorda, räägib Sõpruse Hambaravi hambaarst Tuuliki Uudeküll.

Pese hambaid kaks korda päevas
Hambaid tuleks kindlasti pesta hommikul pärast ärkamist või 30 minutit pärast hommikusööki ja õhtul enne magamaminemist. Kindlasti ei tohiks õhtust pesu kunagi oodata. Pärast seda pole mõistlik süüa ega juua midagi peale puhta vee.

Hambaid ei ole soovitatav pesta kohe pärast einestamist, kuna email on siis pehme ja harjamine võib neid kahjustada. Näiteks tuleks pärast õuna söömist oodata pesuga vähemalt pool tundi, sest õunas olevad happed nõrgestavad hambaemaili ning pasta mõjul hakkab see kuluma. Tähtis on hambaid harjata piisavalt kaua ehk kaks kuni viis minutit, et tagada vajalik mõju.

Vali sobiv hambapasta
Pasta poleerib hambapinna puhtaks ja annab hambakudedele mineraalaineid. Seda tasub panna harjale hernetera suurune kogus ning kindlasti tuleks harja loputada pärast pesemist puhta veega.

Kuigi paljudes reklaamides soovitatakse kasutada näiteks valgendavad pastasid, siis võivad hakata nende koostisosad emaili kahjustama. Pastade hambahaigusi ennetav mõju põhineb nende fluorisisaldusel. Kuigi see on emaili tugevdav mineraal, võiks hambapasta valikul arvestada ka oma kodukoha vees sisalduva fluoriga.

Vali pehme hambahari
Hammaste pesemise eesmärk on eemaldada hammastelt katt ehk bakterimass, kuid selleks pole tarvis kõva hambaharja, mis võib igemeid ja hambaid vigastada. Hea hambahari on tihedate pehmete harjastega (soft), kuid efektiivsem sellest on elektrihambahari, mis eemaldab kuni seitse korda rohkem kattu kui käsihambahari.

Omanda täpne pesemistehnika
See on lihtsamast lihtsam: liiguta harja lühikeste vibreerivate liigutustega edasi-tagasi kahel-kolmel hambal korraga. Harjased peaksid olema suunatud 45kaadise nurga all poolviltu igemeääre ja hambakrooni (igeme seest väljaulatuv emailiga kaetud hambaosa) vastu. Harjamist on soovitav alustada purihammaste keelepoolsest küljest (liikudes teise poole purihammasteni) ja jätkata purihammaste põsepoolsest küljest (liikudes teise poole purihammasteni) ning lõpetada hambumispinna harjamisega.

Kui alustada kergemini ligipääsetavatest kohtadest, võib tagahammaste puhastamine sootuks ununeda. Esihammaste tagant harjates võib harja pöörata püstiasendisse. Hammaste kulumise vältimiseks on soovitav alustada pesemist erinevast purihammaste keelepoolsest küljest.

Liigutused olgu ringjad ja piki hambatelge ülalt alla ja vastupidi. Õige harjamistehnika saab kõige lihtsamini selgeks, kasutades elektrilist hambaharja, mille puhul tuleb harjas asetada vaid hammastele ning hari teeb ise automaatselt töö ära.

Ära unusta keelt!

Hammaste pesemise lõpus tuleb harjata ka keelt. Just selle tagaosas ning limaskestadel elutsevad bakterid, mis põhjustavad ebameeldivat hingeõhku. Selleks võid hankida nii keelekaabitsa või kasutada hambaharja, mille varrel on keele puhastamiseks spetsiaalne ala. Keelt saab pesta ka hambaharja peaga, aga sel juhul ei ära kasuta pastat.