Kliinik 32 juureravi spetsialist dr. Triin Lindma rääkis, et terved hambad ei peaks jäätise söömisel ega kuuma kohvi joomisel valulikuks muutuma, ent samaaegselt külma ja kuuma, näiteks jäätist ja teed-kohvi, ei ole mõistlik süüa-juua ka täiesti tervete hammaste korral. „Temperatuuride järsk muutumine, kus molekulidevahelised sidemed katkevad kiire kokkutõmbumise ja paisumise tõttu, lõhub hambaid,” nentis ta.

Kui aga hambad on külmale või kuumale hellad, siis võib sellise tundlikkuse põhjuseid olla mitmeid. „Hambas võib olla auk, hammaste juurepinnad võivad olla paljastunud, hambad võivad olla kulunud,” loetles dr. Lindma. „Kulub hambakrooni pealmine kiht — email. Paljastub emaili all olev hambaluu ehk dentiin, milles on rohkelt väikeseid kanaleid, mis viivad hambanärvini. Nende kaudu kantaksegi välised ärritajad nagu kuum ja külm, aga ka hape hambanärvini, selle tagajärjel tekib valuaisting. Hambad võivad olla tundlikud ka näiteks hammaste valgendamise või täidiste asetamise järgselt, selline tundlikkus on aga enamasti mööduv.”

Kui hambad on tundlikud külmale või kuumale, tuleks selgitada välja, mis on selle põhjuseks ning võimalusel põhjus kõrvaldada. Kindlasti oleks mõistlik vältida tundlike hammaste korral väga külmade ja kuumade söökide-jookide tarbimist.

Vaata videost, mis juhtub, kui hambaid suurte temperatuurivahedega kokku puutuvad: 

November on hammaste tervise kuu — ennetada on lihtsam kui ravida. Inimene pole kobras, et hambad ise tagasi kasvavad!