Olen mitmelt tuttavalt kuulnud, et vitamiinide tarvitamine aitab ära hoida hammaste lagunemist. Selleks tuleks korrapäraselt süüa puu- ja juurvilju. Eriti lihtne peaks see olema nüüd, kui käes on puuviljadest küllastunud sügis.

Kus tõde, kus vale

Tartu Ülikooli sto­matoloo­gia­klii­niku arst-õppejõud näo-lõualuukirurgia erialal, suukirurgia osakonna juhataja dr Aili Tuhkanen tõdeb, et porgand, õun ja seller aitavad küll kiirkorras hambaid puhastada, aga ei asenda regulaarset hambapesu.

“Toortoidu söömisel hakkab tööle mälumissüsteem ja suureneb süljeeritus, kokkuvõttes on see puhastava efekti võtmeks. Paljud ei tea näiteks seda, et toidukorra lõpetuseks tarvitatav juustutükk omab puhastavat efekti. See muidugi ei tähenda, et harja ja pastaga pesemise jätame sootuks unarusse või asendame toortoidu söömisega.”

Puuviljad sisaldavad suuremal või vähemal määral süsivesikuid. Mõned puuviljad on happelised ja seetõttu tuleks neid dr Tuhkaneni sõnul vähem tarvitada – vaid paar korda nädalas. Happeliste hulka kuuluvad apelsin, mandariin, greip, ananass, hapud õunad ja tomat. Kui happeline produkt jääb kauaks hamba pinnale ehk kui hambaid ei pesta, aitab see kaasa aukude tekkimisele.

Dr Tuhkaneni kinnitusel on kaariese ehk hambaaukude teke mikrobiaalse päritoluga. “Bakterid toituvad süsivesikutest ja hammastele jäänud toidu osadest. Bakterite elutegevuse käigus tekivad happelised kõrvalsaadused, mis on võimelised tungima hamba emaili, seda lagundama ja kokkuvõttes ongi auk olemas. Piisav suuhügieen aitab kaasa suutervise hoiule.”

Millal ja kuidas pesta?

Kindlasti tuleb hambaid pesta enne magamaminemist. Kui pärast õhtusööki hambaid ei harja, jäävad nende pinnale ja vahele toiduosakesed, need on sobiv pinnas bakteritele.

“Hommikul tuleks esimese asjana hambad puhtaks pesta ja alles siis muude toimetuste juurde minna,” tõdeb dr Tuhkanen. “Kui kohe ei ole soovi hambaid pesta, tuleks need vähemalt loputada.”

Paljud inimesed soovivad ka pärast sööki hambaid veel kord pesta. “Seda ei tohiks teha vahetult pärast söömist,” toonitab dr Tuhkanen. “Suuõõnes algab söömisjärgselt happerünnak (seedimisprotsess) ja hambaemail pehmeneb. Kui nüüd kohe alustatakse hambapesuga, tekivad hambaemailile praod ja hambad muutuvad tundlikuks. Seega tuleks hammaste teistkordse pesuga vähemalt 30 minutit oodata.”

Kui on väga kiire, soovitab dr Tuh­kanen hambaid veega loputada või pista lühikeseks ajaks põske ksülitooliga närimiskumm.

Väga oluline on see, millega pestakse ja kui kaua. “Hambahari tuleb valida pigem pehme ja seda tuleks vahetada iga paari kuu tagant. Ei soovita pidevalt kasutada valgendavaid pastasid, sest need sisaldavad abrasiivseid koostisosi, mis võivad kahjustada emaili. Küllalt sageli ei harjata kõiki hamba pindu või tehakse seda vale nurga all. Korralikuks hammaste pesuks kulub ikka õige mitu minutit. Selle toiminguga ei tasuks kiirustada,” õpetab arst.

Harjamisest üksi ei piisa

Tohtri soovitusel ei maksa häbeneda nõu küsida oma hambaarstilt, et see õpetaks õigeid võtteid hammaste ja igemete hooldamisel. Üks soovitus on dr Tuhkanenil veel: kindlasti ei tohiks unustada hammaste pesemise lõpus harjamast keelt, sest sinnagi kogunevad kahjulikud mikroobid.

Vannitoas võiks hambaharja ja -pasta kõrval olla omal kohal hambaniit või arsti poolt individuaalselt soovitatud abivahendid, millega hammaste vahesid puhastada.

Telereklaamides soovitatakse hammaste tervishoiu huvides närida närimiskummi. “Selle närimine suurendab süljeeritust, mis on looduslik vahend hammaste pesuks. Nagu muude asjadega, ei tasuks siingi minna üle piiri. Kindlasti tuleb ostmisel vaadata närimiskummi koostist. Ksülitooli sisaldava närimiskummi närimine pärast sööki 7–10 minuti jooksul aitab vabaneda hammaste vahele jäävatest toiduosadest, värskendab hingeõhku ja suurendab süljeeritust,” selgitab dr Tuhkanen. Kui närida närimiskummi kogu aeg või liiga kaua, võib hiljem tekkida probleeme alalõualiigestega. Tühja kõhuga närimiskummi närida ei tohiks!

Hambatervishoidu silmas pidades tuleb süüa vaheldusrikast toitu, organism vajab nii rasva, süsivesikuid kui ka valke ja mineraalaineid. Toidukordade vahele tuleks jätta vaheaeg, sülg neutraliseerib hapete mõju. Kindlasti tuleks külastada hambaarsti vähemalt kaks korda aastas.