Hammaste tervise kuu üks eestvedajaid, Kliinik 32 peaarst dr Lauri Vahtra märgib, et rahvafolklooris on levinud arvamus, justkui oleksid kehvad hambad päritavad.

„Tegelikult on päritavad ainult kehvad või poolikud suuhügieeniharjumused, mis mõjutavad laste hammaste tervist kogu elu. Veelgi enam – sündides ei ole lapsel suus kaariest tekitavaid pisikuid, kuid ta sageli saab need bakterid esimese 12 eluaasta jooksul oma pereliikmetelt. Kaaries on nakkushaigus ning teadliku tervisekäitumisega saaks nakatumist vältida. Siin on lapsevanemal oluline roll,“ sõnab Vahtra.

Kaaries on maailma üks levinumaid nakkushaigusi, mis levib sülje kaudu. Kaariesebakterid kanduvad edasi näiteks nakatunud inimesega sama lusikaga toitu maitstes, ühisest joogipudelist juues või väikelapse lutti oma suus puhastades. Lapse suu mikrofloora kujuneb välja 12. eluaastaks ning selle ajani on ta kaariesebakterile vastuvõtlik. Kaariesekandjateks võivad pidada end kõik inimesed, kellel on kordki elus olnud kasvõi üks hambaauk.

Dr Vahtra lisab, et lapse hammaste tervis sõltubki vanematest ja vanavanematest. „Lapsevanema roll on juba lapse sünnist peale õiget suutervist edendavat käitumist järgida. Sellepärast ei tohi toita last sama lusikaga, millega keegi teine on toitu maitsnud, puhastada lutti seda oma suust läbi tõmmates, lapsega ühte hambaharja jagada, ühest pudelist juua ja nii edasi. Samuti tuleb õpetada oma lapsele õigeid suuhügieeniharjumusi – aidata tal kaks korda päevas hambaid pesta ja viia laps regulaarselt hambaarsti juurde kontrolli. Kui on auke, siis on väga oluline ära parandada ka piimahambad – iga parandamata auk hoiab suus suurt hulka kaariest tekitavaid mikroobe ja nii kiireneb teistegi hammaste lagunemine. Õige käitumisega annab lapsevanem oma lapsele tulevikuks terved hambad ja laps viib omakorda need teadmised edasi oma sõpradele ja ka tulevasse perre. Ennetada on alati lihtsam ja odavam kui tegeleda tagajärgedega,“ selgitab kogenud hambaarst.

Hammaste tervise kuu toimub tänavu juba kuuendat aastat. Eesmärk on edendada teadlikkust suuõõne- ja hammaste tervisest ning rõhutada ennetuse tähtsust, pannes inimesi mõtlema oma suuhügieeniharjumustele, sest ennetada on lihtsam kui ravida. Hammaste tervise kuu toimub Kliinik 32 eestvedamisel koostöös Eesti Tervishoiu Muuseumiga.