Kõigi nende ainete tarbimise korral on tulemus ühesugune - hambaemaili ülemäärane kulumine.

Ilma emailita hambad on vastuvõtlikud kaariesele, aga tundlikumad ja nende värv võib olla muutunud.

General Dentistry poolt läbi viidud katsete käigus võrreldi tulemusi n-ö kolme suus: aktiivse metamfetamiini tarvitaja, endise pikaaegse kokaiinisuitsetaja ja suurel hulgal karastusjooke tarbiva inimese omades. Kõik kolm uuringus osalenud "tüüpi" tunnistasid, et oma halba suuhügieeni ning sedagi, et hambaarsti külastavad nad ebaregulaarselt.

"Leidsime neist suudest täpselt ühesugused kahjustused: tõsise hambaemaili kulumise tingituna manustatavast ainest - mõni limonaad või koolajook, metamfetamiin või kokaiini sisaldavad sigaretid," ütles portaalile Science Daily uuringu läbiviimises osalenud doktor Mohamed A. Bassiouny.

"Sidrunhape, mida sisaldavad nii tavalised kui dieetjoogid, on tuntud kui kõrge potentsiaaliga hambaemaili kulutaja," lisas ta. Karastusjookide liigseks kasutajaks peab ta inimest, kes joob kolme kuni viie aasta vältel iga päev kaks liitrit dieetkoolat.

Sidrunhappele sarnaseid aineid - akuhape, lambiõli, torupuhastaja - kasutatakse ka metamfetamiini valmistamisel.

Kuna tulemused on alarmeerivad, nii tavaliste kui dieetjookide korral, soovitab doktor kõigil gaseeritud karastusjooke armastavatel inimestel veele ümber orienteeruda.