Hammaste tumenemine ei ole iseenesest asi, mille pärast muretseda, vaid see on füsioloogiline protsess. Email muutub õhemaks ja hamba sees olev hambaluu (dentiin) kumab seda rohkem läbi. Ühtlasi muutub vanusega hamba email transparentsemaks (laseb valgust rohkem läbi). On inimesi, kelle suurimaid hirme on, et hambad lähevad tumedamaks ja harjavad neid siis meeleheitlikult. Tulemus on emaili õhenemine ja hamba visuaalselt aina tumedamaks muutumine.

Esmalt tuleb aga läbi mõelda, kas valgendamine on protseduur, mida inimene tõepoolest vajab. Ei ole harv juhus, kui kabinetti tuleb imeilusa naeratusega inimene ja soovib enda niigi valgeid hambaid veel valgemaks. See on koht, kus oleks tark selle vajalikkuse üle aru pidada, sest igasugune valgendamine ju tegelikult kulutab hamba pinda ning mida vähem ja harvem emaili sekkumist, seda parem. Ühtlasi peab arvestama, et kui esineb fluorilaike (valged täpid hammastel), siis need võivad pärast valgendust veel valgemaks minna ja tulemus võib olla esialgu kirju. Tulemus küll ühtlustub mõne aja möödudes.

Ühtlasi on mitmeid vastunäidistusi, millest inimesed sageli teadlikud ei ole. Näiteks, kui suuõõnes või limaskestadel on kahjustusi, tuleks need kõigepealt välja ravida, enne kui hammaste valgendamist ette võtta. Ka siis, kui hambajuur on nähtaval, suus on kaaries, hambatäidis lekib või on tegemist igemete haigusega. Kõik need on olukorrad, mis tuleb seada prioriteediks ja alles siis saab mõelda esteetilisele poolele.

Sageli inimene ei vajagi tegelikult valgendamist, vaid korralikku pesu. Hambaravikabinettides saab paluda enda hammastele soodapesu teha. See küll ainult puhastab, mitte ei valgenda, on nagu abrasiivne survepesu. Mõne suitsetaja hambad teeb sageli kohe mitu tooni heledamaks. Kui aga patsient ei tarbi pigmendirikkaid jooke, ei suitseta ja peseb õigesti, siis pole mõtet suurt efekti loota. Samas puhta tunde annab küll.

Valgendamise erinevad viisid

Kui läheb valgendamiseks, siis hambaarsti juures saab lasta enda hambaid valgendada geeliga, mis on tugevam kui need, mida käest kätte müüakse. Sellel on ka mitmeid häid põhjuseid. Näiteks on sageli inimesel probleem hambatundlikkusega. Geeli kasutamine teeb hambad veelgi tundlikumaks ja teadmatu kasutaja võib valgendamisel kogeda päris tugevat valu. Hambaravikabinetis on võimalik tundlikud hambad valgendusgeeliga osaliselt katmata jätta ja valgendada ainult neid hambaid, mis seda kannatavad.

Samuti on võimalik teha hammastele fotovalgendust. Seda teenust ei pakuta ainult hambaravikabinetis, vaid on võimalik saada ka erinevates ilusalongides, kuna ei eelda meditsiinilist haridust ja piisab vastava koolituse läbimisest. Protseduur näeb ise välja selline, kus hammastele kantakse geel ja seejärel suunatakse hammastele spetsiaalne lamp, mille valgus reageerib geeliga. Protseduur võtab tavaliselt aega kolm korda 20 minutit, kus iga 20 minuti tagant uuendatakse geeli hammastel.

Aina rohkem on räägitud ka laservalgendamisest, mida pakutakse veel piiratud kohtades, aga ka selle teenuse levik on tõusvas trendis. Laservalgendamine on fotovalgendusega sarnastel põhimõtetel, kus hambad kaetakse geeliga, millele omakorda suunatakse laservalgus. Aega võtab see umbes pool tundi.

Ka kodus on võimalik hambaid valgemaks saada. Selleks müüakse geele ja ribasid, mis on juba geeliga kaetud ja pannakse hammastele. Või saab hambaarst võtta hammastelt jäljendi ja valmistada nendest kaped (hammaste n-ö vorm, kuhu sisse käib geel ja mis ööseks suhu pannakse). Kõik kodused vahendid sisaldavad aga riski, sest erinevalt hambaravikabinetis tehtavatest protseduuridest, puudub kodus kontroll, et geel ei läheks ümbritsevatele kudedele.

Kas ja milline protseduur sobib, aitab pärast hammaste läbivaatust soovitada hambaarst.