Kui inimesel on hambad tundlikud aastaringi, siis külmal ajal muutub tundlikkus intensiivsemaks. See avaldub enamasti äkkvaluna, mis taandub kiiresti, kui kaob kokkupuude ärritajaga. “Üldiselt on niimoodi avalduva tundlikkuse põhjuseks hambapinda kaitsva emailikihi kulumine, mida on üsna lihtne teadmatusest ära kulutada,” teab Marina Sõõru, “piisab sellest, kui hambaid liiga jõuliselt puhastada.”

Lisaks kulub hambaemail ka siis, kui hambaid öösiti krigistatakse. Krigistaja ei pruugi ise oma öisest toimetamisest midagi teadagi — sel puhul võiks probleemile tähelepanu juhtida mõni lähedane inimene.

Veel on olemas ka kolmas võimalik põhjus tundlikkusele. “Kui hambad justkui kardaksid külma ja kuuma ning kipuvad valutama, võib see viidata hoopiski hambanärvipõletikule. Siis ei taandu valu hambast ka juhul, kui ta enam ärritajaga kokku ei puutu ning kindlasti tuleb ette võtta käik hambaarstile,” soovitab suuhügienist.

Hammaste tundlikkus ilmneb ka igemete taandumisel, sest kaitsev email asub vaid hammaste krooniosas, mitte aga aegamööda paljanduval juureosal. Mõnetine hammaste tundlikkus käib kaasas vanuse suurenemisega — ka siis taandub igemejoon ning paljanduvad tundlikud hambajuured.

Sagedasem on siiski see, et hammastele lihtsalt ei meeldi külm. Tegemist on organismi normaalse reaktsiooniga, mis viitab sellele, et hammas on elus.

Lihtsaid nippe külmaks perioodiks:

  • Väljas külma käes olles püüa hingata läbi nina. Nii ei saa külm õhk ligi hammastele ja igemetele.
  • Küsi apteegist või poest tundlikele hammastele mõeldud hambapastat. Ka see võib aidata leevendada probleemi.

Üldisemad soovitused tundlikele hammastele:

  • Kasuta pehmet hambaharja ning hambaid pestes hoia hambaharja käes nagu pliiatsit. Nii hambaharja hoides on kindel, et hammastele liiga ei tehta.
  • Ära liialda happeliste toiduainetega ning ära pese kohe pärast happelise toidu/joogi tarvitamist hambaid. Kui tahad suud puhastada kohe pärast sööki, näri suhkruvaba närimiskummi või loputa suud tavalise gaseerimata veega.
  • Tea, et hammastele pole hea ka pidev gaseeritud vee joomine. Eriti öösiti tuleks eelistada kindlasti gaseerimata.
  • Ägedate hambanärvipõletike ennetamiseks külasta hambaarsti kaks korda aastas. Kui hammaste tundlikkuse probleem muutub häirivaks, räägi sellest oma hambaarstiga — ta aitab leida lahenduse.