Selgitab Kliinik32 suuhügienist Eveli Hark:

Jah, tõepoolest, inimesed vahetavad suudlemisel baktereid. Täpsemalt vahetavad paarid 10 sekundilise suudluse jooksul 80 miljonit bakterit. Selline bakterite vahetus suudlemisel mõjutab ka meie immuunsüsteemi.

Paaridel, kes suudlevad päevas üheksa korda, on suhu tekkinud sarnane mikrofloora.

Amsterdami Ülikooli teadlased on leidnud, et keelekontaktiga jagatakse üle 90 protsendi kõikidest siiani tuntud bakteritest. Ülikool uuris 21 paari, kellelt võeti proov nii süljest kui ka keelelt, et uurida põhjalikult nende suu mikrofloorat. Selgus, et mõlemal partneril on täiesti sarnased üle 80 miljoni bakterikultuuri, seda aga ainult keele peal olevatest bakteritest. Süljes elutsevad bakterid on erinevad. Selle erinevuse poolt räägib inimese elustiil, toitumine ja suuhügieen. Uuringu käigus selgus, et just mees muudab oma partneri suus elutsevate bakterite kooslust, sest uuritavate paaride seas olid mehed aktiivsemad “prantsuse suudlust” ehk keelega suudlemist soovijad.

Kas suudlemine mõjutab ka meie hammaste tervist?

Jah, sest suudlemisega jagame teiste bakterite hulgas ka kaariest tekitavat pisikut. Muretsema ei pea need inimesed, kes järgivad õigeid suuhügieeni põhimõtteid: pesevad hambaid kaks korda päevas vähemalt kaks minutit, kasutavad hammaste vahede puhastamiseks hambaniiti /hambavaheharja ning külastavad vähemalt kord aastas hambaarsti või suuhügienisti. Hambaaukude ärahoidmiseks on kindlasti vajalik ka õige toitumine, mis tähendab, et süüakse viis korda päevas, toidukordade vahele jääb kolmetunnine paus ning selle pausi ajal ei näksita. Janujoogiks on kindlasti ainult vesi.