Hammaste tervise kuu ühe eestvedaja, Kliinik 32 peaarsti ja paradontoloogi dr Lauri Vahtra sõnul on igemehaigused teiseks enamlevinud suuõõnehaiguseks kaariese järel. “Levinud on väärarusaam, et igemehaigused puudutavad ainult vanemaid inimesi, aga tegelikult puudutavad need kõiki, olenemata vanusest ja soost. Uuringud näitavad, et üle 30-aastastest inimestest 99 protsenti põeb või on oma elu jooksul põdenud mingit vormi igemehaigust, 50 protsendil on algav või mõõdukas parodontiit ning 7 protsendil raske parodontiit.“

Dr Vahtra märkis, et igemehaigused on iseäranis ohtlikud seetõttu, et enamasti pole nakatunud oma probleemist ise teadlikud. „Kodus peeglisse vaadates võib inimesele kõik korras tunduda ning algfaasides ei tekita haigus ka märgatavaid vaevusi. Hilisemates faasides ootab patsienti aga juba pikk ja keeruline ravi ning raskematel ja kaugemale arenenud juhtidel ei pruugigi õnnestuda hambaid päästa,“ kirjeldas ta.

Igemehaiguste ennetamiseks ja nende arengu takistamiseks saab inimene väga palju ise ära teha. Esiteks, korralik suuhügieen, mis koosneb kindlasti kaks korda päevas hammaste harjamisest ja kord päevas hambaniidi oskuslikust kasutamisest. Teiseks, hammaste sügavpuhastus kord kuni kaks aastas hambaarsti või hügienisti juures, mille abil saab hambakivi ja -katu kätte ka sügavalt hamba ja igeme vahelt.

Igemehaiguste ennetuse ja temaatika kajastamiseks toimuvad novembri jooksul erinevad sündmused. Kuu alguses annavad Kliinik 32 ja dr Maie Matšenas Eesti Tervishoiu Muuseumile kingitusena üle kaasaegse hambaravitooli, mis saab koha muuseumi eksponaatide seas. 12. novembril avatakse Solarise Keskuses avatakse näitus, kus saab lähemalt tutvuda bakteritega, mis igemehaigusi põhjustavad. Samal päeval toimub Artises igemehaiguste teemaline loengupäev hambaarstidele. Kogu novembri jooksul toimub koostöös Delfi ja Solarise Keskusega fotokonkurss Eesti kõige ilusamate ja tervemate naeratuste leidmiseks, säravaimad suud valivad välja dr Lauri Vahtra, laulja Birgit Õigemeel ja Delfi fotograafid.

Hammaste tervise kuu kulmineerub 25. novembri õhtul Tallinnas Vabaduse väljakul, kus kõik on oodatud kaasa elama ainukordsele video-mapping-installatsioonile — kui eelmisel aastal hävitasid linnabakterid hiigelhambad, siis seekordsel installatsioonil laastavad bakterid terve hoone fassaadi. Kas hambaarst pääseb siiski võidule?

Hammaste tervise kuud tähistatakse novembris juba teist aastat, eesmärgiga harida ja tõsta Eesti inimeste teadlikkust suuõõne- ja hammaste tervisest ning panna inimesi mõtlema oma suuhügieeniharjumustele — ennetada on lihtsam kui ravida. Mullu keskendus hammaste tervise kuu õigele suuhügieenile, tänavu igemehaigustele.

Lähem info hammaste tervise kuu tegevuste kohta www.hammastetervisekuu.ee