Paljud täiskasvanud külastavad ortodonti, sest nende noorusajal puudusid hambumuse probleemide raviks vajalikud meetodid või aparaadid. „Veel paarkümmend aastat tagasi oli ortodontia Eestis alles lapsekingades, mistõttu hambumusanomaaliate ravi oli vaid vähestel juhtudel võimalik,“ rääkis Kliinik 32 ortodont dr. Kirsten Nigul.

Dr. Niguli sõnul vajavad ravi eelkõige need täiskasvanud, kelle hambumuse probleemid on päriliku või raskema iseloomuga, sest need võivad mõjutada kogu hambakaart ja suu tervist tervikuna. Mõnel juhul tekitab hambumusanomaalia hamba emaili ebaühtlast kulumist, probleeme teatud häälikute moodustamisel või tahkema toidu mälumisel ning suuhügieeni üleüldiselt, kuna hambaid on raskem puhastada. Samas võib ravivajadus tekkida ka hilisemas eas toimunud muutuste tagajärjel, näiteks tarkusehamba tulek, mille tõttu hakkavad nihkuma teisedki hambad.

„Mitmed täiskasvanud pöörduvad ortodondi juurde ka kergemate anomaaliatega, nagu pisut puseriti või viltu kasvanud hambad. Tihtipeale ei pruugi teised neid panna tähelegi, kuid inimene ise tunneb end häirituna ning ei julge naerata. Korralik hambumus tagab hammaste parema tervise, ilusama naeratuse ja seeläbi tõstab enesehinnangut,“ rääkis dr. Nigul.

Dr. Nigul selgitas, et ortodontilise ravi puhul kehtib üks reegel nii lastele kui ka täiskasvanutele — suuhügieen peab olema korras. Seega, enne hambumuse raviga alustamist tuleb siiski külastada oma hambaarsti, vajadusel teha korda hambaaugud ja ravida igemepõletikku.

Täiskasvanud rohkem motiveeritud

Tänavu juba seitsmendat aastat toimuv Hammaste tervise kuu keskendub sel aastal hambumuse probleemide selgitamisele. Eesmärk on edendada Eesti inimeste teadlikkust suuõõne- ja hammaste tervisest ning rõhutada ennetuse tähtsust, pannes inimesi mõtlema oma suuhügieeniharjumustele — ennetada on lihtsam kui ravida. Hammaste tervise kuu toimub Kliinik 32 eestvedamisel koostöös Eesti Tervishoiu Muuseumiga.

Külastada tasub ka hammaste tervise kuu meeleolukat kodulehte aadressil www.hammastetervisekuu.ee, kus on üleval videod ja materjalid, mille üle saab perega koos arutada.