1. Valgendavad hambapastad on hammastele kahjulikud.

Vale. Valgendavad hambapastad ei ole hammastele ohtlikud, kui neid kasutatakse vastavalt juhistele. Valgendavad pastad toimivad nii, et eemaldavad osa hamba pigmendist. Kui kasutada valgendavaid pastasid liiga tihti, võivad hambad ja igemed muutuda tundlikuks, kuid suurt pöördumatut kahju nad hammastele ei tee.

  1. Hambaarsti peaks külastama siis, kui hammastega tekib mõni probleem.

Vale. Hambaarsti peaks regulaarselt külastama kaks korda aastas ka siis, kui mõnda probleemi ei esine.

Lastevanematel on soovitav oma laste hammaste kontrollimist alustada kohe pärast esimese hamba suhulõikumist, et kontrollida hambaemaili värvust, pinna reljeefi, hinnata võimalikke muutusi ning kalduvust kaariese tekkeks.

  1. Laste piimahammaste eest ei pea hoolitsema.

Vale. Ka lapsi peab võimalikult noores eas harjutama oma suuhügieeni eest hoolitsema. Vanematel on soovitav oma lapsi hammaste harjamisel juhendada ja aidata.

Kuigi laste piimahambad ei ole püsivad, siis ravimata hammaste puhul suureneb kaariest tekitavate mikroobide hulk suus.

  1. Suhkur on hammastele kahjulik.

Tõsi. Hammaste nakkushaiguse kaariese teket põhjustavad suuõõne mikroobid ja süsivesikutest üleküllastatud toit ning selle pikaajaline kontakt hambapinnaga. See kahjustab hambaemaili, mis omakorda põhjustab hambakaariest.

Hammastele on kõige ohtlikum valge suhkur ehk sahharoos. Mahla või karastusjoogi põhjustatud happerünnak kestab keskmiselt pool tundi. Hammastele kleepuvate küpsiste esilekutsutud happerünnak võib kesta veel mitu tundi pärast söömise lõpetamist. Seetõttu ei ole oma tervete hammaste nimel soovitav juua limonaade ega karastusjooke, pidevalt näksida või süüa komme-küpsiseid.

Janu kustutamiseks sobib puhas vesi; ka maitseveed või sidruniviil vee maitsestamiseks kahjustab hambaid.

  1. Närimiskumm puhastab hambaid.

Vale. Pärast söömist aitab suud neutraliseerida suhkruvaba närimiskumm. Näts ei hoia kaariest ära ega puhasta hambaid, kuid närimine stimuleerib süljeeritust, mis aitab neutraliseerida kaariest tekitavaid happeid.

  1. Oma hambaharja võib teistega jagada.

Vale. Igal pereliikmel peab olema oma isiklik hambahari, mida tuleks vahetada iga 3-4 kuu järel, kuna ajaga kaotab hari oma elastsuse ning ei ole võimeline hambapinda efektiivselt enam puhastama.

  1. Jõulised liigutused puhastavad hambaid paremini.

Vale. Hea hambahari on tihedate pehmete harjastega ning harjamisel ei loe niivõrd tugevus kui õige harjamistehnika. Liiga tugeva harjamise korral taandub igemepiir ning mõne aja pärast muutuvad hambakaelad tundlikuks. Hambaharja peaks hoidma nagu pliiatsit, liikudes lühikeste vibreerivate liigutustega edasi-tagasi 2-3 hambal korraga.