1. Mind huvitab, kuidas seda suuhingamist ära tunda näiteks lastel ja mis vanusest alates see hakkab ja mida ma teen siis, kui laps hingab suu kaudu?

Vastab Hea Une Keskuse unearst ja kõrva-nina-kurguarst dr Heisl Vaher.

Põhiliseks suuhingamise tundemärgiks on see, et lapsel on suu pidevalt veidi avatud ning hingamine toimub valdavalt suu kaudu. Suuhingaja kehahoiak on veidi küürus, profiilis vaadates on lõug suunatud tahapoole ning pea asub õlgadest eespool.

Suuhingamine võib kujuneda erinevas vanuses ning erinevatel põhjustel, kuid saab tihti alguse juba eelkoolieas. Probleemi põhjusteks on muuhulgas allergiline nohu, suurenenud adenoidid ja suulaemandlid, samuti ka hambumusanomaaliad ning õpitud vale hingamistehnika. Ninahingamistakistus võib olla otseselt seotud võimaliku öise hingamisprobleemiga. Suuhingamise probleemi lapseeas diagnoosib valdavalt kõrva-nina-kurguarst, kelle vastuvõtule lapsed sellele viitavate sümptomitega jõuavad. Lisaks saab hambumusprobleemide põhjal suuhingamist tuvastada ka ortodont. Kui suuhingamine on põhjustatud ninahingamistakistusest, siis esmaseks raviks on takistuse eemaldamine. Vale hingamistehnika korrigeerimisega tegeleb müofunktsionaalne terapeut ning hambumusanomaaliaid ravib juba ortodont.

2. Millised on siis variandid kuidas suuhingamise harjumusest lahti saada?

Vastab Hea Une Keskuse müofunktsionaalne terapeut Andres Köster.

Suuhingamine võib olla tingitud valest õpitud hingamistehnikast, kuid tihti on selle põhjuseks ninahingamistakistus — allergiline nohu, suurenenud adenoidid jne. Sellisel juhul on vaja kõigepealt takistus eemaldada. Suuhingamise, kui harjumuse raviga tegeleb müofunktsionaalne terapeut, kes koostab patsiendile keele, huulte ja suulae harjutustest koosneva raviplaani, mida inimene iga päev iseseisvalt tegema peab.

3. Ärkan hommikuti alati uimasena, olek meenutab pohmelli, kuigi alkoholi ei tarbi. Pea valutab, kurk kuivab, raske on orienteeruda ja tegevusele konsentreeruda. Tunni-paari jooksul tavaliselt olukord stabiliseerub. Kas põhjus võib olla öises suuhingamises? Kui jah, mida ette võtta? Breketiravi ja ninaop on tehtud, aga hingamisharjumust muuta pole õnnestunud.

Vastab Kliinik 32 ortodont dr Katri Herman

Hetkel kirjeldate, et nina kaudu hingamine on spetsialisti poolt üle kontrollitud ja ninahingamistee on varasemalt vajanud ka operatiivset ravi, samuti on hambumus ortodondi poolt korrigeeritud. Selleks, et hambumuse ravitulemus säiliks peab kujunema välja ninahingamise harjumus. Õige ninahingamistehnika õpetamisega tegeleb müofunktsionaalne terapeut, kuid patsient peab arvestama sellega, et harjumuse kujunemine on võrdlemisi aeganõudev protsess. Kindlasti on abi teraapiast, mille käigus treenitakse nii suuringlihast kui ka keelelihast. Hommikuse uimasuse ja peavalu murega võib pöörduda unearsti vastuvõtule, kes viib läbi uneuuringu, mis selgitab probleemi täpsemad põhjused ning määrab seejärel juba ravi.