Kas 40 eurost täiskasvanute hambaravihüvitist saab kasutada iga hambaarsti juures?

Ei, täiskasvanute hambaravihüvitist saab kasutada ainult nende arstide juures, kes on liitunud haigekassa lepinguga. Praegusel hetkel ei ole suur hulk arste ja kliinikuid lepinguga liitunud ja see teeb teenuse kättesaadavuse keeruliseks. Kui inimese pikaajaline hambaarst ei ole lepinguga liitunud, siis peab ta teenuse kättesaamiseks otsima arsti või kliiniku, kellel leping on.

Miks nii paljud hambaarstid ei ole nõus hüvitisega liituma?

Hambaarstide arvates on põhiliseks probleemiks see, et patsientidelt on ära võetud võimalus kasutada hüvitist endale meelepärase arsti juures. Kuna paljud teenused on haigekassa hinnakirjas alla oma hinna, siis ei ole arstid nõus kahjumlikke lepinguid sõlmima. Ühe korraliku hambaravi kabineti ehitamine maksab suurusjärgus sada tuhat eurot ja selle maksab kinni hambaarst või kliinik, mitte riik.

Kas hüvitist saab kasutada kõikide hambaravi teenuste puhul?

Hüvitis kehtib esmavajalikele hambaraviteenustele. Kõigi nende teenuste eest, mis ei kuulu hüvitatavate teenuste nimekirja, tuleb tasuda täishinda. Lisaks tuleb arvestada 50%-lise omaosalusega. Selleks, et kätte saada 40 euro suurune hüvitis, peab arve kokku olema 80 eurot ja puuduvad 40 eurot peab inimene ise panustama.

Kui ma mitu aastat hüvitist ei kasuta, siis kas see summa koguneb mulle nö kontole ja saan vajadusel suurema summa kasutada?

Ei saa, hambaravihüvitist saab kasutada täies mahus ühe kalendriaasta jooksul ning selle kasutamata osa ei saa järgmisesse aastasse edasi kanda.

Kas hambaravihüvitist saab kasutada ka ennetavate teenuste puhul?

Ei saa, hüvitis kehtib ainult esmavajalikele hambaraviteenustele.