Antropoloog Augustín Fuentes väidab oma raamatus „Loomingulisuse säde: kuidas kujutlusvõime muutis inimkonna eriliseks”, et just kujutlusvõime ja koostöö on inimese evolutsiooni mootor.

Erineme teistest elusolenditest selle poolest, et suudame kujutada ette midagi, mida tegelikult ei ole. See aga aitab meil luua uusi asju: tooteid, teenuseid, kunsti, arhitektuuri, moodi jne.

Kuigi igaühel on erinev loomingulisuse tase, on see meis kõigis siiski olemas. Loovus on kaasasündinud omadus, aga seda saab arendada, nagu teeme seda oma lihastega.

Tehkem koostööd

Et teie peas sünniks võimalikult palju ja erinevaid ideid, olge avatud. Minge, rääkige, suhelge, tehke koostööd. Kui jagate kogemusi ümberkaudsetega ning töötate koos, võib teis tärgata suurem loominguline energia.

Lülitage end teinekord välja

Kuigi pidev tegutsemine võib aidata teil muutuda loovamaks, on teinekord kära ja infomüra liiga palju.

Seetõttu ärge unustage võtta vahel aega vaid endale. Lülitage välja kõik seadmed, mis seovad teid välismaailmaga ja võtke kätte raamat. Või jumaldate loodust? Siis veetke aega looduse rüpes. Ehk saab kuuldud linnulaul või nähtud eriline puutüvi teie uueks ideeks.

Ärge jääge vaid enda eriala piiridesse

Pidev süvenemine sektorisse, milles töötate, annab teile palju vajalikke teadmisi, et olla omal alal edukas. Kuid kui vaatate ringi ja märkate, mida teevad teised inimesed, kes ei ole teie ametiga seotud, võib samuti tekkida huvitavaid ja uusi lahendusi.

Küsige nõuandeid ja arvamusi

Kriitikatundlikul inimesel võib olla raske ja hirmutav paluda oma ideid või tööd hinnata, kuid ärge unustage, et inimkonda viib edasi koostöö.

Kui arutad oma tulemusi ümberkaudsetega, üllatud, kui palju uut ja huvitavat võib see teie töösse tuua.

Jalutage

Teinekord on tunne, et olete lukus ja aju on justkui uinunud. Ärge pingutage edasi, minge hoopis jalutama. Keskkonnavahetus, uued helid ja vaated võivad teie mõtlemise jälle liikuma panna ning nii saate töölaua äärde naasta juba uute ideedega.

Pange ideed kirja

Kas olete puutunud kokku olukorraga, kus teil on tekkinud loominguline mõte, kuid te ei pannud seda kirja ja see haihtus õhku? Just sellepärast peaksime harjutama ennast kirja panema ideid, mida on oluline meelde jätta.

See toimib ka kui mõtlemisharjutus, mis soodustab looma uusi ideid, kuna pärast idee kirjapanemist liigub aju edasi uue loomingulise etapi juurde.

Kuulake muusikat

Paljud teadlased on tõestanud, et muusika kuulamine mõjutab mõtlemist. Seega pange käima Mozarti või Beethoveni muusika ja proovige, kas klassikalise muusika helid aitavad teil ülesannet loomingulisemalt võtta.

Vahet pole, kuidas võidelda vähese loovusega, ärge unustage, et see on teis olemas. Ärge karistage ennast enesekriitikaga, lubage endal lõõgastuda ja vabastage ennast loomingulisust pärssivatest stereotüüpidest.

Ugnė Karaliūnaitė

Jaga
Kommentaarid