Sotsiaalvõrgustikes Instagram ja Facebook on palju kontosid, kus harrastajad ja professionaalid jagavad oma söödavaid kunstiteoseid. Neid vaadates võib suu lausa vett jooksma hakata ja toidulõhn tunduda levivat isegi läbi ekraani. See, kuidas toitu serveeritakse, mõjutab kindlasti ka selle maitset.

Välimus ei tohi varjutada sisu

Siiski soovitavad kokad taldrikul kunstiteoseid luues mitte unustada esile tõsta ka toiduaineid. Restorani sisse astunud klient hakkab tõesti sööma silmadega, kuid pilt taldrikus ei tohi varjutada roa tegelikku sisu.

Internetist leiab palju kauni väljanägemisega toite, mis toiteväärtuse või maitse poolest pole midagi väärt. Tähtsam on ikkagi sisu, mitte vorm.

Lisaks on kodus toidu visuaalse küljega lihtsam eksperimenteerida kui restoranis. Restoranis tellib 20 inimest korraga sama roa. Kui ühe taldriku valmis sättimiseks kulub 5–7 minutit, mõjub see ärile halvasti.

Hea restoranikoka kunstiande peaks ületama oskus valmistada toiduaineid: teadmine, kui palju aega kulub termiliseks töötlemiseks ja kui kaua pärast töötlemist on toit veel säilitanud ideaalsed omadused, et seda saaks serveerida.

Rahvusköökidest üle maailma leiab palju näiteid selle kohta, kuidas toitu serveeritakse väga lihtsalt, kuid see on maitse poolest ideaalne. Puudub vajadus panna taldrikule kastmetäpikesi ja muid lisandeid. Mõnikord tekib küsimus, kas toidu kvaliteet mitte ei kannata liiga palju, kui sellega taldrikul mängitakse. Näiteks jahtub valmis küpsetatud liha või kala mõne aja pärast maha. Külmade toitudega on võimalik küll visuaalselt rohkem eksperimenteerida, kuid jään oma arvamuse juurde, et sisu on olulisem kui vorm.

Taldrikul kunstiteoste loomine eeldab ka kogemusi ja teadmisi. See on nagu kunstis – sul võib koonuse või kuubiku kujutamine välja tulla, kuid nendest kompositsiooni loomine on juba kõrgem tase.

Võimaldab ühendada hobid

Kui tunnete end köögis nagu kala vees ja olete aktiivne sotsiaalmeedia kasutaja, võite proovida hakata pidama esteetiliselt serveeritud toidu kontot.

Instagramis ja Facebookis kontot Ideas For Good Looking Food omav neiu ütleb, et see tegevus aitab tal ühendada fotograafia, toiduvalmistamise, loomingulisuse, esteetilisuse ja suhtlemise.

Kaks aastat hallatud konto ja kasvava jälgijate arvu üle rõõmu tundev looja väidab, et tal on hea meel saada reaktsioone inimestelt, vastata nende küsimustele ning jälgida, mis neile huvi pakub.

Pärast seda, kui neiu hakkas looma tervisliku ja esteetiliselt serveeritud toidu fotodega kontot, hakkas ta ka ise tervislikumalt toituma ning valmistama rohkem toitu kodus. Konto tegemisele innustas teda soov lükata ümber ühiskonnas leviv müüt, et tervislik toit on ainult maitsetu kanarind ja aurutatud brokoli.

Kuigi võib ju mõelda, et toit on vaid organismi kütus, saame me tegelikult koos toiduga palju emotsioone ning koos teistega süües suhtleme ja veedame meeldivalt aega. Seetõttu peaks tähelepanu pöörama ka toidu serveerimisele.

Iga meie valmistatud roog võib pakkuda rohkem naudingut, kui võtame aega see kenamini taldrikule paigutada. Katse lisada toidule pisut kena väljanägemist võib äratada loomingulisuse. Sellest võib saada viis rahuneda ja sukelduda omapärasesse meditatsiooni.

Jaga
Kommentaarid