Medemis Clinicu dermatoloog dr Ene Mäestu selgitab pigmendilaikude eri vorme, tekkepõhjusi ja toob välja tõhusaimad ravi võimalused.

Päikesekiirgusest põhjustatud naha pigmentatsiooni erinevad vormid:

Melasma

Melasma ehk kloasma puhul tekivad ebaregulaarsed pruunikad pigmendilaigud otsmikule, oimu piirkonda, põsesarnadele ja ülahuulele. Põhjuseks on UVK, naissuguhormoonid ja geneetiline eelsoodumus. Melasma esineb 10-20% beebipille tarvitavatel naistel, tekib sageli ka raseduse ajal. Melasma ei pruugi taanduda pärast pillidest loobumist, väheneb pärast sünnitust, kuid võib järgnevate raseduste ajal taas tumeneda.

Eriti sage probleem on see Ladina-Ameerika naistel. Guatemaala mõnes külas esineb melasmat kuni 80%-l täiskasvanud naistel.

Solaarlentigo (maksaplekid) on sage fotovananemise tunnus vanematel inimestel. Päikesele eksponeeritud nahapiirkondades näol, käsivartel ja labakäte peal võib leida ebakorrapärase kujuga helepruune laike. Vanusega laikude arv suureneb. Sageli on näol ka peeneid kortsukesi ja laienenud kapillaare.

Tedretäpid esinevad samuti näol, käsivartel, turjal, kuid laigud on väiksemad ja neid on rohkesti. Eelduseks on hele naha fototüüp ja pärilikkus. Tedretäpid ilmuvad päikesega juba lapseeas, täiskasvanueas jääb neid vähemaks. Erinevalt solaarlentigost muutuvad tedretäpid talvel heledamaks või kaovad täiesti.

Berloque dermatitis

Põletikujärgne hüperpigmentatsioon tekib pärast naha vigastust, sageli pärast põletust või põletikulist nahahaigust, nagu akne, psoriaas jm. Põletikuprotsess stimuleerib epidermises melanotsüüte. Sagedamini on see probleemiks tumedama nahatüübi puhul.

Fütofotodermatiit on fotokontaktdermatiit, mis võib tekkida kokkupuutel teatud taimedega UVK kiirguse toimel. Paljud taimed sisaldavad fototoksilisi aineid, peamiselt furokumariine, mis tõstavad naha fotosensitiivsust: nurmikas, hiidkaruputk, kikkaputk, porgand, pastinaak, seller, petersell, tsitrused, viigimari jt.Taimemahlaga kokkupuutekohal tekib päikeselise ilmaga 8-24 tunni möödudes kipitus, sügelus, ebakorrapärase kujuga punetavad laigud ja valulikud villid, 2 näd pärast tekivad nahale inetud pigmendilaigud, mis püsivad 6 kuud kuni 2 aastat.

Ka lapsed, kes mängivad päikeselise ilmaga kõrges rohus, võivad juhuslikult mõne niisuguse taimega kokku puutuda. Kosmeetikast põhjustatud fotokontaktdermatiiti nimetatakse Berloque dermatiidiks.
Viimasel ajal esineb seda harvem, kuna kosmeetikatoodete jaoks on Euroopas kehtestatud furokumariinide piirkontsentratsioon. Sagedane süüdlane on bergamot, mille eeterlikku õli kasutatakse laialdaselt nii parfümeerias, aroomiteraapias kui ka karastusjookides, liköörides ja näiteks ka Earl grey tees. Sagedamini esineb Berloque dermatiiti kaelal, kus on parfüümi, tualettvee või aftershave losjooni jääke. Pärast päikese võtmist võib tekkida sellele kohale punane laik, mille paranedes jääb tumedam pigmendilaik.

Ravi võimalused:

  • Pleegitavate omadustega ravikreemid, mida tuleb kasutada järjekindlalt 4-6 kuud. Kogu maailmas peetakse kõige efektiivsemaks hüdrokinooni. Eestis on saadaval 20%-line aselaiinhape, mille toime on nõrgem. Mõlemad on retseptiravimid. Ka paljud kosmeetikafirmad pakuvad kreeme pigmendilaikudele. Kui pigment on sattunud dermisesse ehk pärisnahka, ei ole pleegitavatest kreemidest abi.
  • Naha pindmine keemiline koorimine hapetega (hapetega (piimhape, koji hape, resortsinool, sidrunhape). Ei sobi tõmmu naha puhul, kuna esineb suur risk põletikujärgse hüperpigmentatsiooni tekkeks.
  • Fotonoorendus ehk IPL (intense pulsed light) on efektiivne nii pigmendilaikudele kui ka laienenud kapillaaridele, lisaks stimuleerib IPL ka kollageeni ja elastiini produktsiooni, seetõttu nimetatakse protseduuri ka fotonoorenduseks.
  • CO2 laserlihvimine

Vajalik on SPF 30-50 kreemi regulaarne kasutamine nii ravi ajal kui ka pärast ravi.

NB! Päikesest tingitud hüperpigmentatsioone on lihtsam ennetada kui ravida. Unustades ennast üheks päevaks kaitsmata nahaga päikese kätte, võib saada näole pigmendilaigud, mis vajavad kuudepikkust ravi. Arvestada tuleb, et UVA kiirgus läbib ka aknaklaasi.

Soovitav on kasutada laia toimespektriga päikesekaitsekreemi (UVB+UVA kaitsega). Intensiivse päikese käes viibides tuleb kreemi iga 2 tunni järel uuesti peale kanda. Pigmentatsiooniprobleemide korral peaks nägu kaitsma aastaringselt, sest ka tavaline päevavalgus sisaldab UVK-d.

Jaga
Kommentaarid