1. Termin südamehaigus omab paljusid erinevaid tähendusi. Üheks levinuimaks haiguseks on probleemid pärgarteri ummistumisega.

2. Südamehaiguste alla kuuluvad ka rütmihäired, südameklapitöö probleemid ja südamerabandused.

3. 2009. aastal suri südamehaiguste tõttu ainuüksi Ameerikas 307 225 meest.

4. Peaaegu pooled surmavatest rabandustest leiavad aset väljaspool haiglat. See näitab omakorda seda, et siiamaani on probleeme kiire abi saamise või ootamatult tabavate sümptomite ära tundmisega.

5. Ligi 50 protsenti meestest, kes on surnud südamerabanduse tagajärjel, ei näe eelnevalt mingeid ohumärke. See tähendab aga pidevat riski all elamist.

6. Riskifaktorid: kõrgvererõhutõbi, suitsetamine, liigne alkoholi tarbimine, kõrge kolesteroolitase, tasakaalustamata toitumine, ülekaalulisus ja madal kehaline aktiivsus.

7. Oma roll südamehaiguste tekkimisel on ka perekonna ajalool — anna oma arstile kindlasti teada, kui sinu peres on esinenud õnnetuid juhtumeid.

8. Ohumärgid: iiveldus, valu rinnus, uimasus, ülakeha valud, külm higi ja õhupuuduse tunne.

9. Kuidas end kaitsta? Kõik saab alguse tervislikkusest — söö korralikult ja õigesti, tee regulaarselt trenni ja jäta pahelised hobid selja taha.

10. Kõige olulisem on hoida oma vererõhk ning kolesteroolitase madalal! Ligi 70 protsendil südamehaigetest on kõrgvererõhutõbi ja kõrge kolesteroolitase toob kaasa kahekordse riski haigestumiseks.